AKTUELNO

Bolovi u leđima su jedan od najrasprostranjenijih problema dana[njice. Kičma savremenog čoveka trpi velike promene, zato i većina ljudi ima problem sa njom. Kada se na to doda da je doba pandemije doprinela tome da se fizička aktivnost svede na minimum, sve je više onih kod kojih se javljaju tegobe.

Bol u leđima ima niz svojih razloga za nastanak, a najčešći su manjak fizičke aktivnosti, posao kojim se bavite (profesionalna deformacija), prekomerena telesna težina, loše držanje tela, nepravilno podizanje optrećenja, ekstremni sportovi, a kao najščesci razlog upravo je dugotrajno sedenje od po 8 sati i više bez većih fizickih aktivnosti. 

Foto: Privatna arhiva

Doba pandemije, koje traje gotovo godinu dana, doprinelo je tome da se fizička aktivnost svede na minimum, pa s toga ne čudi da je sve više onih koji se žale na bolove u leđima.

- Savetujem vašim čitaocima da nakon svaka dva sata aktivnog sedenja prošetaju oko 10 minuta i odrade nekoliko aktivnih vežbi istezanja. Više kretanja je svakako dobro, a ono što se preporučuje posebno jeste brza šetnja na dnevnom nivou od oko 45 minuta. Ovo je dobro i za kondiciju kao i za krvni pritisak i srce - kaže za Pink.rs doktor sportske medicine, Žarko Radović, vlasnik rehabilitacionog centra "Spinalis" koji se posebno bavi problemima sa kičmom i rešavanja problema diskus hernije bez operacije.

DOKTOR RADOVIĆ SAVETUJE

Foto: Unsplash.com

- Ako dane provodite pretežno u sedećem položaju, obezbedite sebi udobnu i prilagodljivu stolicu.

-  Dok vozite, uvek mislite i na svoja leđa. Oslonite se na sedište. Ukolikoje potrebno uzmite urolajte peškir ili malo jastuče i napravite adekvatanoslonac za donji deo leđa. U toku duge vožnje, napravite pauzu par minuta iistežite se. 

- Spavajte na boku , sa nogama savijenim u kuku i kolenu, (stavite jastuče između kolena), ovaj položaj podseća na fetus položaj, i upravo je on najadekvatniji i najrasterećeniji položaj za kičmu. Koristite tvrđi dušek.

- Podižite opterećenje iz kolena, nikako pregibom trupa prema napred, nosite opterećenje ravnomerno u obe ruke.

- Neki stručnjaci tvrde da je poželjno uzimati po 1 aspirin dnevno, to nam može spanjiti spazam i opustiti leđa.

KAKO DA PREPOZNATE PROBLEM

Foto: Unsplash.com

Bol u leđima i vratu nije dijagnoza, već simptom, koji može biti posledica velikogbroja uzroka, odnosno dijagnoza objasanjava dr Zarko Radović.

- Ovakav bol najčešće značajno remeti svakodnevnofunkcionisanje, hodanje, stajanje i sedenje, tako da je mirovanje iznuđeno,pogotovo kod jačih bolova. Bolesnik spontano bira položaj koji mu je najmanjebolan, a ponekad su to vrlo neobični i, čak, bizarni, položaji - dodaje on.

Ako je bol u leđima uzrokovan pritiskom na kičmeni koren zbog diskus hernije, onda je on izrazitiji pri hodu, fizičkoj aktivnosti i pokretima.

- Bol koji je izrazitiji pri mirovanju i noću i koji budi bolesnika najčešće ne ukazuje na diskusni uzrok bola, već na druge vrste promena na kičmenog stubu: degenerativne promene, suženje kičmenog kanala i slično. Na žalost, ovakav bol može da bude i znak i drugih ozbiljnijih stanja – objašnjava dr Radovic.

KADA SE TREBA OBRATITI LEKARU

Naravno da svaki bol u leđima nije razlog za neodložnu posetu lekaru, pogotovo ako se početak bola može povezati sa doživljenim fizičkim naporom, izlaganjem nepovoljnim meteorološkim uslovima ili prinudnim položajem tela. 

Ovo tim pre što će u početnom periodu bola i lekar, uz analgetsku terapiju, propisati samo mirovanje, bez insistiranja na dopunskoj dijagnostici. Ipak, ako bol u leđima, uprkos mirovanju, traje duže od 5-7 dana, a pogotovo ako se pojačava, treba uraditi dodatnu dijagnostiku poput Magnetne rezonance ili Rtg snimka - kaže doktor Radović, koji napominje da postoje terapije koje mogu u potpunosti eliminisati odlazak pod nož.

Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih je dekompresijski tretman kičme.

- Dekompresijski tretman kičme ili DTK je jedini neoperativni tretman, kompjuterski kontrolisan i dijagnostički povezan. Dekompresiona terapija kicmedeluje tako da putem cikličnih faza distrakcije i relaksacije i pravilnompozicioniranjem diska dovodi do povećanja međupršljenskog prostora za nekoliko milimetara , oslobađa živce, smanjuje bol, trnjenje,glavobolje, vrtoglavice, kao i slabosti u šakama i stopalima. Ovaj tretmanstvara negativan pritisak i efekat vakuma u samom diskusu koji se nalaziizmedju dva pršljena i na taj način povlači herniju unutar diska. Vakumpovećava cirkulaciju oko diska i tako leči upalni proces - navodi doktor Radović i dodaje da je ovaj delotvornost ovog tretmana klinički dokazana u čak 85 odsto slučajeva.

Autor: Pink.rs

#Bol

#Kičma

#koronavirus