AKTUELNO

Broj novoobolelih od koronavirusa je proteklih šest dana u padu, te izgleda da restriktivnije epidemiološke mere daju svoje prve rezultate, ali ipak je dalek put do potpune "bezbedne zone" te još uvek nije vreme za opuštanje jer ovo može da bude i velika varka.

Ako uporedimo podatke novih registrovanih slučajeva prethodnih šest dana očigledan je blagi pad. Tako je 2. decembra registrovano 7.919 novih slučajeva koronavirusa, dan kasnije 7.802, dok je 4. decembra bilo njih 7.782. Broj novoobolelih je nastavio da pada, te je njih 6.903 registrovano 5. decembra, a u nedelju, 6. bilo je još manje novih slučajeva, tačnije njih 5.809. Juče smo imali blagi porast 6.557 novozaraženih.

Iako deluje da je najgore od ovog trećeg talasa prošlo, moramo uzeti u obzir i neke druge okolnosti.

Vikend i manji broj testiranih

Kako je postalo je već tradicionalno da se tokom vikenda testira manji broj ljudi, samim tim je i broj pozitivnih u znatno manjem broju. To odlikuje i svaki ponedeljak, dok se utorkom sve "nadoknadi" pa se tog dana opet zabeleži "mini korona eksplozija".

Prava slika se pak očekuje od sredine nedelje.

- Pik još nije za nama, ali da matematičko i faktičko stanje u prethodnih pet dana pokazuje stagnaciju krive i blagi pad, to će se nastaviti, ali će zdravstveni sistem da bude i dalje opterećen jer je pad neznatan. Treba da se uzme u obzir i to što je tokom vikenda manje testiranih, pa su i brojke niže – kaže za "Blic" profesor Petar Kočović koji sa svojim timom prati pandemiju kroz matematičke proračune.

Foto: Facebook/Petar Kocovic

Profesor je objasnio i da je "ovo je samo jedan mali predznak da će krenuti nizbrdo. Problem je što treba da se spustimo sa vrha Himalaja, a ne sa vrha Avale".

On takođe upozorava da nije vreme za opuštanje.

- Sve ovo možemo brzo da upropastimo. Očekuje se ove nedelje da broj lagano počne da pada. Biće možda još jedan ili dva rasta, ipak sve može brzo da se pokvari. Počela je zimska sezona, tu je i "crni petak" koji tek treba da dođe na naplatu – istakao je prof. Kočović.

I prof. dr Zoran Perišić, direktor KC Niš je rekao da je “to što broj zaraženiih opada privid”.

- Tu je vikend, kada se inače manje testiraju. Porcenat zaraženih od broja testiranih je 40 odsto što je visok nivo – istakao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Efekat mera

Od donošenja prvih restriktivnijih epidemioloških mera prošlo je gotovo dve nedelje, dok se efekat onih rigoroznijih tek očekuje. Ipak, da ima naznake o njihovom delovanju govorio je danas i epidemiolog dr Predrag Kon.

- U toku ove nedelje videćemo efekte mera. U Beogradu se već vidi blagi pad, ali i dalje je pritisak na bolnice veliki i to naročito u prestonici. I dalje se veliki broj Beograđana leči van svog grada - rekao je dr Kon i dodao "da ćemo već već danas imati od 1.200 do 1.400 za Beograd, ali ćemo onda imati i 1.800 novozaraženih".

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za subijanje infekcije kovid-19 kaže da je o brojkama još uvek rano govoriti iz jer su mere oročene do 15. decembra i da će se nakon toga znati da li su one dale rezultat ili nisu.

Lagani pad broja zaraženih koji se desio u prethodnim danima očigledno da je dao efekat.

- Nakon analize koju ćemo uraditi videćemo kako smo se ponašali i da li su mere dale rezultat. Što se svega ostalog tiče, važno je nastaviti sa sprovođenjem mera, kontrolisati da li se one poštuju i to je ono što mi možemo učiniti. Dalje, važno je pozvati ljude na ličnu odgovornost, pozvati ih na savest da se svako ponaša odgovorno, naročito sada kada nam se približavaju praznici i slava, i Nova godina i Božić - rekao je profesor Tiodorović za „Blic“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na koju stranu će ići brojke zavisi direktno od našeg ponašanja i sprovođenja mera, kao i kontrole, dodaje epidemiolog.

I dok čekamo dalji efekat mera, upozorenje da ipak nije vreme za opuštanje donosi poslednji korona presek.

Prema poslednjem preseku u Srbiji je na koronavirus testirano 15.697 osoba, njih 6.557 je pozitivno, dok je nažalost 56 osoba preminula. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 283 pacijenata.

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus

#novozaraženi

#pandemija