AKTUELNO

Moramo se boriti sa svim merama koje imamo, ali i nazire se i vakcina, pa ćemo i tu nadamo se imati nekog pomaka, rekao je prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Lalić je rekao da je koronavirus ima obrise akutne bolesti koja je nepredvidiva i traje oko dve, a u težim slučajevima tri i više nedelja.

“Međutim, hronične posledice nisu najpoznatije. Zdravstveni radnici su umorni od stalnog širenja i nadamo se da se uz pomoć svih ovih mera nalazimo na vrhuncu i da ćemo za nekih desetak dana moći da vidimo njihove efekte i opadanje broja slučajeva”, rekao je dr Lalić.

Kako kaže, talasi koje prouzrokuje virus, mogu da imaju svoja pogoršanja i da ako se opustimo može doći i do ponovnog pogoršanja.

“Moramo se boriti sa svim merama koje imamo, ali i nazire se i vakcina, pa ćemo i tu nadamo se imati nekog pomaka”, rekao je dr Lalić.

Kada su lekovi u pitanju, kaže da pojedina otkrića veoma često zahtevaju i neku vrstu provere, dodaje da je to razloga zašto takva otkrića kada se jednom pronađu mora da prođe neko vreme.

Profesor Lalić je istakao i to da će za dva dana biti 100 godina od kada je održano prvo predavanje na Medicinskom fakutetu, 1920. godine. 

“Posle brojnih prepreka, ratova koji su se tada smenjivali jedan za drugim, tek 1920. godine je konačno počeo da radi. Od tada neprekinuto radi, sem perioda okupacije, kada su se samo održavali ispiti”, rekao je dr Lalić.

Kako kaže, naš fakultet je zadržao duh da je istraživački, i da mu je kompententnost u struci i nauci važna.

#doktor lalić

#koronavirus