AKTUELNO

Gotovo godinu dana nakon što su lekari identifikovali prve slučajeve zabrinjavajuće nove bolesti u kineskom gradu Vuhanu, čini se da Kina sve aktivnije radi na kampanji koja ispituje pravo poreklo globalne pandemija Kovida-19, piše britanski "Guardian".

Kineski državni mediji intezivno izveštavaju o korona virusu koji je otkriven u uvoznoj smrznutoj hrani, i istražuju moguće slučajeve bolesti pronađene van granica Kine pre decembra 2019.

Kineski "People’s Daily" tvrdio je prošle nedelje u svojoj objavi na Fejsbuku da "svi dostupni dokati ukazuju da korona virus nije potekao iz Vuhana".

"Vuhan je mesto gde je korona virus prvi put otkriven, ali nije odatle potekao", rekao je Zeng Guang, nekadašnji glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, tamošnji portparol ministarstva spoljnih poslova istakao je da je važno razlikovati mesto gde je Kovid-19 prvi put otkriven i gde je prešao barijeru i sa životinja prešao na ljude.

"Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno da znači da virus potiče iz Kine. Traženje porekla virusa je dugotrajan proces i obuhvata više zemalja i regiona", rekao je Žao Lidžin.

Kineski naučnici su čak naučnom magazinu "Lancet" predali rad za objavljivanje - iako isti još uvek nije recenziran - u kom se tvrdi da "Vuhan nije mesto gde se prenos virusa Sars-CoV-2 prvi put dogodio sa čoveka na čoveka", te bi prvi slučaj mogao biti na "indijskom potkontinentu", kako piše "Guardian".

Ipak, tvrdanjama da je virus potekao van Kine zapadni naučnici daju malo značaja. Majkl Rajan, šef programa za hitne slučajeve u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je da bi bilo "vrlo spekutalivno" tvrditi da se bolest nije pojavila u Kini.

"Iz perspektive javnog zdravlja jasno je da istraga treba da počne tamo gde je zabeležen prvi slučaj gde je čovek zaražen", istakao je Rajan.

Izveštaji o Kovidu-19 koji je cirkulisao Italijom još u jesen 2019. godine deluju "slabo", rekao je profesor Džonatan Stoje, virolog sa Instituta "Francis Crick" u Londonu.

"Serološki podaci iz Italije mogu najverovatnije da se objasne reaktivnim antitelima usmerenim protiv drugih korona virusa", rekao je. To znači da su antitela pronađena u telima pacijenata u Italiji mogla da budu stvorena i zarazom drugom vrstom korona virusa.

"Ono što se čini verovatnije jeste da je virus poreklom iz Kine, gde su i zabeleženi prvi slučajevi", dodao je.

Neki tragovi korona virusa jesu pronađeni na ambalaži smrznute hrane, ali naučnici smatraju da to predstavlja vrlo nizak rizik od bolesti za koju se još uvek veruje da se većinski prenosi respiratornim kapljicama.

"Pozitivan test ne ukazuje na zarazni virus, već samo na to da je neki delić virusa prisutan na toj površini. Nisam video uverljive dokaze da virus na ambalaži za hranu predstavlja značajan rizik od infekcije", rekao je Endrju Pekos sa američkog univerziteta "Johns Hopkins".

Kako se šteta koju pandemija ostavlja na ljude i ekonomiju uvećava, Peking želi da zaštiti svoju reputaciju u zemlji i inostranstvu. Zato ne čudi što je Kina pokušala da ojača svoj položaj slanjem medicinske pomoći stranim državama. Takođe, promoviše nekoliko vakcina u poodmakloj fazi razvoja kao deo svog doprinosa "globalnom dobru".

"Kina se još uvek bori sa činjenicom da se smatra odgovornom za izbijanje pandemije, i to podriva svaki napor da se spasi njen imidž. Poslednji meseci pokazali su kakav je katastrofalan uticaj pandemija imala na doživljaj Kine u međunarodnom javnom mnjenju", kaže Endrju Smol, stručnja za Kinu na američkom institutu "German Marshall Fund".

Smol veruje i da je fokus na alternativno poreklo virusa samo propagandan kampanja, te da kineski zvaničnici zapravo uopšte ne sumnjaju da je potekao iz Kine.

Istražitelji SZO koji su posetili Vuhan ranije ove godine nisu imali dozvolu da posete pijacu hrane koja je povezana sa izbijanjem epidemije. Očekuje se da će se novi tim ponovo zaputiti u Kinu u "dogledno vreme".

Razumevanje porekla Kovida-19 je od ključnog značaja da sprečavanje neke sledeće pandemije. Nažalost, čini se da je Peking trenutno više usredsređen na pitanje ko treba da snosi krivicu za virus, nego na razumevanje odakle je potekao, zaključuje "Guardian".

#koronavirus

#vuhan