AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da će broj umrlih rasti i da je to potpuno matematički jasno.

- To će stići tek za par nedelja, ali i to je pitanje, jer se postepeno kasnije povećava ta smrtnost. Sve treba raditi da se aktivnost virusa uspori što je moguće više. To ćemo videti i u narednih par nedelja i taj broj će biti možda i trocifren - rekao je Kon.

On se osvrnuo i na današnju sednicu Kriznog štaba i istakao da će jedna od glavnih tema biti prelazak na onlajn nastavu u školama u Srbiji.

- Sastanak kriznog štaba je zakazan zbog epidemiološke situacije. Treba da bude jasno da mi ne govorimo o prestanku rada škola, nego o kratkotrajnom prelasku, svega nedelju dana, na onlajn nastavu. Ništa više od toga. Ima se utisak da se čeka neka velika odluka,a ne radi se o tome. Što se tiče zimskog raspusta, o tome treba da se nastavi da se govori. Treba sprečiti interferenciju gripa i kovida i da se napravi mali razmak jer grip još nije krenuo - reko je dr Kon i dodao da moraju čuti niz aktuelnih problema koji se sad dešavaju a odnose se na ustanove i kapacitete.

Epidemiolog je objasnio i da će važne teme biti i vakcine protiv korona virusa i rasparava o tome kakva je realizacija propisanih mera do sada, ali i procena stanja

Online nastava na 7 dana

Dr Kon je rekao da je sastanak kriznog štaba koji će biti održan u 13 sati prilika da se donesu odluke koje je medicinski deo tog tela pismeno predložio još 20. novembra. -Ne govorimo o prestanku rada škola, nego svega nedelju dana prelaska na online nastavu, kratkotrajno, ništa drugo - rekao je on. Dodao je da se približava opštem shvatanju ideja da zimski raspust bude nešto ranije kako bi se izbegla interferencija kovida i gripa, odnosno kako bi se napravio razmak jer grip tek treba da stigne.

- Treba da napravimo procenu situacije, jer u Beogradu dolazi do značajnog usporavanja virusa. Virus se iz Beograda prelio na ostale krajeve Srbije - kaže Kon.

Upitan kako on ovo stanje vidi pozitivno i kao "prelivanje", dok njegov kolega iz Kriznog štaba, dr Srđa Janković, smatra da se epidemija rasplamsava, Kon je diplomatski odgovorio da su obojica na neki način u pravu.

- Ovo nisu posledice mera, ovo je prirodni tok, prošlo je tek nedelju dana i mi tek sledeće nedelje ćemo videti prave rezultate - rekao je epidemiolog.

#Predrag Kon

#koronavirus