AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će sutra na sednice Kriznog štaba biti procenjena epidemiološka situacije, da će se raspravljati o do sada uvedenim merama, ali i onima koje je predložio medicinski deo Kriznog štaba, a čije je usvajanje odloženo.

Kon je istakao da je prvenstveno reč o prelasku škola na onlajn nastavu.

"O tome će biti reči sigurno, da li će biti doneta odluka ne mogu da kažem unapred", rekao je Kon.

On je naveo da, u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, može da ohrabri to što u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine.

Ukazao je da je reč o tipičnom prelivanju.

"Beograd kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao i naglo počela da se diže ta krivulja dosegao je najverovatnije maksimum, sada je pitanje kako će to dalje teći", rekao je Kon.

Naglasio je da je ono što je problem to da su brojke i dalje na visokom nivou i veliki je broj onih koji su za bolničko lečenje.

"Pratićemo te čuvene dve nedelje nakon kojih čovek može da vidi kakav je trend i da vidimo, ako počne da se usporava, usporava se već sada, ali da li će početi da pada - to ćemo morati da pratimo", rekao je Kon.

Govoreći o poštovanju mera, upitao je zašto se ljudi ne ponašaju kao da je vanredno stanje.

"Zašto mi ne možemo da kažemo našim građanima - ljudi, svi koji ste stariji od 65 godina, nigde ne izlazite. Izbegavajte svaki mogući kontakt, vodite računa da ne budete u kontaktu sa onima koji su imali kontakte, neka su to i najrođeniji. Ostanite dosledni čuvanju sebe i svog života", poručio je Kon.

#Epidemija

#Predrag Kon

#koronavirus

#krizni štab