AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, Zoran Gojković, izjavio je večeras da su brojevi vezani za koronavirus u Srbiji frapantni i da je ogroman priliv novozaraženih pacijenata u bolnice.

"Imamo skoro 7.000 zaraženih danas i možete da naslutite šta nas čeka u sledećih pet do sedam dana", rekao je Gojković.

On je istakao da će 10 do 15 odsto novozaraženih zahtevati neki od vidova ozbiljnog bolničkog lečenja, što znači da će oko 1.000 novozaraženih završiti u bolnicama.

"Izuzetno je prenapregnut zdravstveni sistem, ogroman je priliv pacijenata u bolnice, to su sve izuzetno teški pacijenti kojima je potrebno intenzivno lečenje", kazao je Gojković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

On je naveo da se u Srbiji troše velike količine kiseonika i da se za jedan dan potroši kiseonika kao nekada za dva meseca. Takođe, ogromna je potrošnja sanitetskog materijala i lekova, a iscrpljujući napor i rad zdravstvenog sektora.

"Nema kraja, mi svaki dan imamo 10 odsto više zaraženog medicinskog osoblja nego prethodnog dana, jer nam je virus u cirkulaciji i zdravstveni radnici se razboljevaju preko porodica", rekao je Gojković.

On je ponovo apelovao da se poštuju mere kako bi bilo sprečeno zaražavanje.

#COVID-19

#Epidemija

#Zoran Gojković

#koronavirus