AKTUELNO

Kako se prepoznaje kovid upala pluća, kako se leči i da li ostavlja trajne posledice otkriva dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa.

Upala pluća u slučaju korona virusa je drugačija, kaže dr Ana Stojanović.

- To zaista jesu različite bolesti i situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa na koji smo navikli. Ono što čini sličnost, jeste da su im izazivači vurusi, ali dok dok grip zahvata samo respiratorne organe, kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima... - navodi doktorka.

Studije koje su rađene na velikom broju pacijanata širom sveta kažu da smo najzarazniji kad nemamo simptome.

- U prvih 2-5 dana od dodira sa virusaom smo najzarazniji, te je zbog toga važno ispitati kontakte. Nakon tog perioda sledi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i ne uvek, problimi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće... Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji parati mlaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima - objašnjava pulmolog.

Foto: Unsplash.com/Pink,rs

Stetoskopom se najčešće tokom čitave bolesti ne čuje ništa, jer korona zahvata potku pluća, a kao i kod ostalih upala (pluća), rendgen je zlatni standard za dijagnostiku.

- Promene su veoma diskretne, ali se nama tokom vremenom izoštrilo oko za ove minimalne promene. Nekada je potrebno par dana da bi se nešto uočilo, a sve je jasnije posle 4-5 dana, kada je i klinička slika ozbiljnija.

Ova bolest je samoizlečujuća, dodaje doktorka, a terapija koja se daje pacijentu samo pomaže da se njegov organizam sam sa njom izbori.

- Svi znamo koliko je kiseonik važan, a dešava se da virus upravo oštećuje membranu - mesto na kome kiseonik prelazi u krv. Saturacijom se precizno meri nivo keseonika u krvi, a kada ova vrednost padne na 94-93, onda postajemo zabrinuti i terapiji (ako postoji i obostrana upala pluća) dodajemo kiseonik preko nosa, odnosno preko dve cevčice u nosu - navodi dr Ana Stojanović.

Doktorka apeluje da obratimo pažnju na svoje ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske i podseća da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboleli, što je ohrabrujuće.

Foto: Unsplash.com

- Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali - naglašava dr Ana Stojanović i dodaje:

- Posledice ostaju kod trećine obolelih, onih koji su lečeni u bolnici, a mahom je reč o sklonosti ka fribrozi pluća. U pitanju su ožiljci koji ne rade, nisu funkcionalni i dovode do promena na srcu. Ove promene mogu da budu i progresivne (trajne), ali to ćemo tek videti sa sigurnošću u kasnijem periodu.

#Pluća

#koronavirus