AKTUELNO

Vlada Srbije usvojila je nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana.

Nove mere će biti uvedene zbog aktuelne epidemiološke situacije, odnosno velikog broja novozaraženih.

Naša zemlja je poslednjih dana beležila crne rekorde. U Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo 5.774 građana, a preminulo je 28! U bolnicama je 6.071 pacijent, a na respiratoru rekordnih 209.

Set novih mera biće na snazi 10 dana od utorka, a između ostalog, podrazumevaju i da će restorani, kafići, kladionice i tržni centri raditi skraćeno do 18 sati.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nove mere propisuju i da u javnom prevozu ne sme biti gužve, da od kuće radi svako ko može, maska je obavezna u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada se ne mogu izbeći međusobni kontakti, a zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom.

Spisak novih mera pogledajte u nastavku:

1 - Skraćenje radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

2 - Obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde se ne mogu izbeći međusobni kontakti.

3 - Zabrana svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom (izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi minimum četiri m2 po osobi).

Foto: Tanjug AP/Alberto Pezzali

4 - Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5 - Stroga kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6 - Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

7 - Mere su oročene na 10 dana.

KO RADI POSLE 18 SATI

- Prodavnice prehrambene robe, one rade do 21 sat - Apoteke - Benzinske pumpe (usluge točenja goriva)

GRADSKI PREVOZ ĆE BITI POJAČAN

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, rekao je posle sastanka s direktorima kovid bolnica da će gradski prevoz biti pojačan da bi bile manje gužve, a da autobusi, kada se popune sa 50 odsto putnika, neće stajati na stanici dok se ne raščisti gužva. Osnovni problem zdravstvenog sistema, istakao je, jeste nedostatak bolničkih mesta, posebno u Beogradu, pa se lakši pacijenti šalju čak i u Niš i u Kragujevac:

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Jedna od mera je i da se omogući svima koji mogu da rade od kuće da rade od kuće, kako bi se smanjili kontakti u firmama, ali i gužve u gradskom prevozu - rekao je on.

STAV KRIZNOG ŠTABA

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da je medicinski deo kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 sati.

Mere se, prema njegovim rečima, moraju sprovoditi bezrezervno, kako situacija ne bi bila još gora.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da nema više odstupanja i da mere moraju da se poštuju. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da su najveći problem pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće.

- Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično, kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegao bolničko lečenje, jednostavno se više ne javlja. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji - rekao je on.

Broj novozaraženih po gradovima:

Beograd - 2.059 Novi Sad - 333 Kragujevac - 271 Niš - 200 Pančevo - 172 Smederevo - 97 Kraljevo - 97 Požarevac - 82 Leskovac - 79 Kruševac - 73 Ostali manje od - 70.

#COVID-19

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus

#nove mere

#utorak