AKTUELNO

Prema poslednjim podacima, od 30. oktobra do juče obolelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola, saznaje "Blic".

Kada je reč o zaposlenima u osnovnim školama obolelo je 1.607 njih, do je u srednjim reč o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih - 588.

Iako su brojke pojedinačno gledano nisu nike, procentualno to je i dalje mali broj. Đaci još uvek nisu za razliku od profesora i ostalog osoblja premašili jedan odsto.

Transmisija virusa je, procentualno gledano, najmanje zabeležena u školama, ali problem koji se mora imati u vidu je u činjenici da broj obolelih iz dana u dan raste.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Inače, u prethodnim danima, od kada su se đaci vratili sa mini jesenjeg raspusta, sve više učenika i nastavnika se javljalo sa simptomima korona virusa. Epidemija je doživela eksploziju prethodnih dana, pa su zabrinuti roditelji zbunjeni da li škole treba da ostanu otvorene.

- Deca su bezbedna u školi ako se pravilno kontroliše epidemijsko stanje kada su u pitanju deca. U školi se primenjuju najefikasnije mere zaštite. Deca se najmanje zaražavaju u školi, ali se kovid 19 donosi iz porodica u škole. Prema podacima koje dobijamo svakodnevno iz zdravstvenih ustanova, od 1. septembra pa do sada imali smo oko 1.500 slučajeva kod dece", rekla je juče v. d. direktora "Batuta" Verica Jovanović.

Kako kaže, jedan broj njih je i ozdravio, dok je više slučajeva bilo kod srednjoškolaca.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

"Nešto više je bilo kovida-19 kod dece srednjoškolskog uzrasta. Mi ćemo pratiti broj inficiranih i potvrđenih slučajeva kod dece. Mere se primenjuju u školama i njihova primena se prati. Očekujemo da u naredne dve nedelje dođe do boljih rezultata", ukazuje Jovanovićeva.

#koronavirus

#škola