AKTUELNO

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je kritična.

Zbog sve gore epidemiološke situacije u Srbiji, danas će zasedati Krizni štab. Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković izjavio je da neće da prejudicira šta će se odlučiti na sednici, ali sigurno je da će se razmatrati pooštravanje mera.

- Biće razmatrano određeno pooštravanje mera, na prvom mestu skraćivanje rada kafića, restorana i drugih objekata na 18 sati umesto da rade do 21h, što je i bio predlog inicijalno medicinskog dela Kriznog štaba - rekao je on.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako kaže, suština je u sprovođenju mera.

- Dakle ne samo u tome šta ćemo mi pooštriti, nego i da već ono što smo imali na snazi i što imamo na snazi sve vreme, mora da se sprovede do kraja - rekao dr Janković.

Nekoliko mera je u opticaju, a o njima su prethodnih dana govorili i skoro svi predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba.

- Moglo bi se razgovarati o tri nove mere i to o daljem skraćivanju radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata, zatim o prelasku na rad od kuće u većini firmi, uz obaveznu potvrdu za vrtiće da roditelji dece moraju da budu na svom radnom mestu - kazao je juče na konferenciji za medije u Nišu epidemiolog Branislav Tiodorović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vrtići

Pojedini gradovi, poput Niša, Temerina i Vrbasa, već su propisali obavezu da roditelji moraju da donesu potvrdu kako su obavezni da budu na svom radnom mestu. U suprotnom mališani neće biti primani u obdaništa.

- Nije isključeno da se preporuči da svako ko može, radi od kuće, i da se deca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade - rekao je juče dr Branislav Tiodorović.

Međutim, nisu isključene ni drastičnije mere, pioput zatvaranja vrtića. To je indirektno potvrdio i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Slavko Gak, ali uz napomenu "da smatra da to nije potrebno".

- Bićemo spremni za svaku novu meru koju eventualno donese Krizni štab, mada sam uveren da nije potrebno zatvarati beogradske vrtiće - rekao je Gak.

Škole

Pitanje škola uvek je u centru pažnje pred svaki Krizni štab, a sve je više gradova koji su učenike prebacili na onlajn nastavu, pa bi i o tome moglo biti govora. Uostalom, to je na prošlom sastanku predložio dr Predrag Kon, ali nije dobio podršku većine kolega.

Pre dva dana Opština Vrbas je donela odluku da sve škole na njenoj teritoriji pređu na nastavu od kuće. Ipak, premijerka je navela da su "škole i vrtići su za sada najbezbednija mesta"...

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Međutim, zamoliću članove Kriznog štaba da daju preporuke u bilo kom trenutku kada misle da su one potrebne, bilo da se radi o produžetku raspusta ili prelaska na onlajn nastavu. Za to, trenutno, ne vidim razlog - rekla je Ana Brnabić.

Sa druge strane zatvaranje škola u nekim opštinama uzbudilo je roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn. Iznova je otvoreno pitanje, ide li se na nastavu u učionice, do kada i od čega zavisi ta odluka. U Ministarstvu prosvete za "Blic" kažu da nema zatvaranja škola na nivou Srbije. Međutim, kada je reč o pojedinim opštinama stvari stoje drugačije.

Na sednici Kriznog štaba trebalo bi da se precizira mehanizam prelaska na onlajn i to iz više razloga, a jedan je i zakon. Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja u članu 105 stoji da lokalni krizni štab može da zatvori škole, ali ne i da donese odluku o prelasku na onlajn. To praktično znači da po zakonu - škole jedino mogu da se potpuno zatvore. Ali, činjenica je, da je propis pravljen pre pandemije i nema odredbu sadašnje onlajn nastave. Kako bi se prevazišla ova pravna ‘začkoljica’ ali i definitivno razjasnilo šta se može, a šta ne i pod kojim uslovima, Ministarstvo prosvete će predložiti model po kom se može prelaziti na onlajn kada lokalni krizni štabovi proglase vanrednu situaciju.

Podsećamo u poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 18.980 građana, od kojih je 6.109 pozitivno.

Nažalost, preminulo je 29 obolelih. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 186 pacijenata.

#koronavirus

#krizni štab