AKTUELNO

Rusija očekuje da će do proleća proizvesti prvenstveno zamrznute i osušene doze vakcine Sputnik V protiv korona virusa, izjavio je šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitrijev.

Time će biti eliminisana potreba za transportom vakcine na ultra niskim temperaturama u okviru ambicioznog plana za vakcinaciju ruske populacije, preneo je Rojters.

Proizvođači vakcina širom sveta trude se da utvrde kako da transportuju i sačuvaju bočice sa vakcinom, od kojih neke moraju da se čuvaju u specijalizovanim zamrzivačima na izuzetno niskim temperaturama.

Problem logistike došao je u prvi plan nakon što su BioNTek i Fajzer objavili obećavajuće rezultate vezane za njihovu vakcinu. Ovu vakcinu treba transporotvati i čuvati na minus 70 Celzijusovih stepeni, što predstavlja izazov i za najsofisticiranije bolnice u SAD.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Transport je hitno pitanje za Rusiju, koja ima mnoštvo izuzetno udaljenih naselja.

Bez obzira na to da li ih prevoze širom Sibira ili ih prevoze do dalekih krajeva na Arktiku, bočice sa vakcinom moraju biti uskladištene na minus 18 stepeni Celzijusa ili manje, naveo je Institut Gamaleja koji je razvio vakcinu.

Rusija je, takođe, testirala verziju koju je podvrgnuta liofilizaciji, pretvarajući tečnu vakcinu u suvu, belu masu koja se može čuvati na normalnim temperaturama frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa.

Rusija nije otkrila koliko doza liofilizovane vakcine planira da proizvede, ali je Dmitrijev rekao britanskoj novinskoj agenciji da će ona uskoro biti u fokusu.

#Vakcina