AKTUELNO

Oboleli od zaraznih bolesti kao što je kovid 19 moći će u organizaciji države da se pošalju na lečenje u inostranstvo.

Ta mogućnost predviđena je Zakonom o izmenama i dopunama zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, o kojem je danas počela rasprava u Skupštini. Takva mera primenjivaće se samo u slučaju da se popune svi kapaciteti za izolaciju i lečenje, a odluku o tome donosiće Vlada Srbije.

Iako je nalet virusa korona jak, a bolnice gotovo pune, ovakva mera predviđena je više "da se pokrije svaka mogućnost", nego što, bar zasad, postoji realna potreba da se ona i primeni u praksi. Čak i da do toga dođe, to ne bi bila naša specifičnost. Francuska je, recimo, još u prvom talasu epidemije imala toliko obolelih da je svoje građane sa kovidom morala da transportuje u bolnice u Švajcarskoj i Belgiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Pink.rs

Za našu situaciju, od ove preventivne mere, u ovom trenutku mnogo su značajnije odredbe zakona koje omogućavaju pravni okvir da se protivepidemijske mere disciplinovanije sprovode, a oni koji ih ne poštuju - kažnjavaju. Na to je danas u Skupštini ukazao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlažući da se zakon menja u cilju kontrole epidemije virusa korona. I, da izmene treba da omoguće da u narednom periodu epidemiju držimo pod kontrolom i smanjimo neželjene efekte i posledice globalne pandemije virusa korona.

Novim zakonom uvode se i novi termini kao što su lična zaštita (obavezna maska gde je to propisano), kućna izolacija - za pozitivne na virus korona bez simptoma ili sa blagom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje, karantin u kućnim uslovima za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima u vremenu maksimalnog perioda inkubacije, odnosno 14 dana.

#Epidemija

#koronavirus