AKTUELNO

Direktor KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković rekla je za TV Pink, da je u toj zdravstvenoj ustanovi u toku noći pregledano 245 osoba sa sumnjom na korona virus, a da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni.

"Popunjenost kapaciteta je 90 odsto. U intenzivnoj nezi su 33 pacijenta, a 10 bolesnika je na mehaničkoj ventilaciji. Imamo sve starosne grupe od 20 do 89 godina", rekla je ona. 

Zdravsković je navela da je najviše pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u starosnom uzrastu od 50 do 70 godina. Ističe da je korona izuzetno teško oboljenje, da je ogromna potrošnja kiseonika, te da na Bežanijskoj kosi na dnevnom dnevnom troše kao što su u redovnim okolnostima trošili na mesečnom nivou. 

"Postoje i druge komplikacije, od toga najteže su iznenadne tromboembolije. Jutros smo imali situaciju da je pacijent koji se lepo oporavio i uspeo da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posledicu verovatno tromboembolije", rekla je ona. 

Napominje da je najveća greška zanemariti simptome i čekati kod kuće da sve prođe. Veliki broj ljudi, kako kaže, ima strah od dolaska u bolnicu, koji je neopravdan, jer će dolaskom u bolnicu dobiti odgovarajuću terapiju i oboljenje proći što lakše. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Postoje osobe koje mogu kod kuće da se leče, ali se to može utvrditi samo lekarskim pregledom uz pomno praćenje bolesnika", rekla je ona. 

Za samo lečenje i odustajanje od odlaska kod lekara kaže da može biti veoma opasno. 

"Svi koji su se sami lečili su loše prošli - ili su se lečili predugo ili su imali teške komplikacije. Noćas nam je došao relativno mlađi čovek u ekstremno teškom stanju koji 10 dana leži kod kuće i jutros je pred intubaciju", navodi Zdravković.

Ističe da sva tri talasa karakteriše da se pacijenti kasno javljaju lekaru i da zamnemaruju simptome. 

"Kada pacijent dobije sumnju da ima koronu, jako je važno da prekine kontakte, jer je bitno da prekine lanac zaraze. Možete 13 dana da nemate tegobe, a 14 dan da razvijete simptome", zaključila je ona. 

#KBC Bežanijska kosa

#Marija Zdravković

#koronavirus