AKTUELNO

U Srbiji trenutno imamo trend rasta novoobolelih od korone koji moramo na svaki način da ograničimo, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink imunolog dr Srđa Janković.

Janković je komentarišući trenutnu situaciju sa koronavirusom u Srbiji, kao i mere koje su trenutno na snazi, rekao da sada ne možemo da rešavamo stvari na isti način kao što je to bilo ranije, jer, dodaje, aktivnosti koje čine život moraju da se odvijaju, život mora da se odvija. 

"Ovo što sada vidimo jeste veliki porast i eksponencionalni rast, mali pad dnevnih brojki nije velika uteha, jer je vikendom uvek nešto manje uzoraka, pravu sliku vidimo obično utorkom", rekao je dr Janković.

Kako kaže, imamo svakako trend rasta koji moramo da ograničimo ukoliko ne želimo da nam se bolnice ubrzano pune.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Janković je komentarišući trend koji imamo rekao je da je teško prognozirati, da je trend rasta i dalje moguć, ali i da moramo da probamo da ograničimo da se to dešava.

Kolektivni imunitet

Ističe da je kolektivni imunitet i dalje još uvek dosta nizak, ali i da moramo da sprečimo širenje virusa ukoliko ne želimo da nam se poveća broj teško obolelih i preminulih.

"Postaje nemoguće pratiti sve kontakte, međutim, ključni se još uvek prate. Prati se prosek i potencijal, imamo i fenomen super prenošenja. To nije ravnomerno, jer postoje i situacije koje značajno mogu da doprinesu razvoju epidemije", kaže dr Janković.

Kako kaže, ukoliko držimo isti ritam testiranja, možemo da vidimo koliko se virus sve više i više širi kroz populaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

Verodostojnost testova

"Postoje i lažno pozitivni i lažno negativni i oni nastaju. Igm antintela se pojavljuju ne tipično za respiratorne viruse, ali je to uglavnom za nekoliko dana, i ukoliko se to uradi pre toga, rezultat će biti negativan. Ukoliko se neko zarazi danas, potrebno je nekoliko dana da prođe da bi test bio tačan", kaže dr Janković.

Kako kaže, snimak može da pokaže promene kod upale pluća, ali neko može da ima kovid, a da pluća budu pošteđena.

"Dijagnoza se postavlja kombinovano, objektivnom slikom pacijenta i testiranjem", kaže dr Janković.

Direktor Opšte bolnice u Pančevu, dr Slobodan Ovuka ističe da su i u toj ustanovi imali slučaj pacijenta koji nije imao neke posebnu kliničku sliku, imao je pozitivan test, ali iko u toj sobi nije bio više pozitivan.

"Ležao je dugo zbog drugih problema i niko ije oko njega bio pozitivan", rekao je Ovuka, i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

"Sve pacijente tretiramo kao kovid pozitivne, kada ulaze na lečenje i intervencije radimo testove. Takođe ukoliko nam je test koji imamo od neke trudnice čudan, obavljamo ga u posebnoj Sali. Imali smo i pozitivnu decu sa roditeljima koji su negativni, kao i da se od kovid pozitivne trudnice rodi non kovid dete.

Dr Slobodan Ovuka, rekao je da u toj ustanovi trenutno ima 36 kovid pozitivna pacijenta, kako kaže, niko nije na respiratoru, ali su uglavnom vremešni pacijenti, pa su, ističe, to ipak pacijenti sa teškim stanjem. 

"Mi smo i kovid i non kovid bolnica, imamo 270 pacijenata koji nisu kovid. Primećujemo blagi porast, oko 22 posto je pozitivno na našem uzorku. Od aprila nismo bili na nuli, iako je bio manji broj kovid pacijenata. Na sreću imamo mogućnost u odvojene objekte da smeštamo pacijente, a čuvamo glavnu zgradu za „zelenu zonu“ gde su non kovid pacijenti", rekao je dr Ovuka.

Kako kaže, trenuto su na lečenju od korone pacijenti starosti od 45 do 60 godina.

#Slobodan Ovuka

#Srđan Todorović

#koronavirus