AKTUELNO

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji kaže da ona nije povoljna i da se dalje pogoršava.

Kon je rekao da rezultate od juče, kada je registrovan 341 novozaraženi, treba uzeti sa rezervom, jer je to onaj broj od nedelje koji je uvek niži.

- Vrlo brzo, već danas, ćemo imati novi rekord, neslavni, veći broj nego što je ikada do sada bio. Očekuje se taj porast da traje još ove nedelje i sledeće. Ako uspemo da ga usporimo, onda će i treće nedelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Posle toga, nadam se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu - izjavio je Kon za "Novo jutro" TV Pink.

Kon je rekao da će se zaravnjenja krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice.

- Imamo pred sobom krajnje ozbiljan period. To važi za celu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu - naglasio je Kon.

Rekao je da je prosečan period inkubacije od pet do sedam dana, a da može da se produži i do 10.

- 98 odsto je u tih 10 dana, vrlo mali procenat je u 14 dana... Sve češće se daje taj period od 10 dana kao najduži, mada je dokazano da bude i duži, ali to je retko - kazao je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

Foto: TV Pink Printscreen

Pojašnjava da o aktivnosti virusa najbolje svedoči podatak iz Beograda gde je u jednom danu (24. oktobra) bilo 280 pozitivnih pacijenata na virus korona i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika gde je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

- Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja obolelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne - naveo je Kon.

Navodi da deca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje retki slučajevi teške forme kod dece, posebno u uzrastu do deset godina.

Kaže da se povećava broj škola u kojima ima zaražene dece, ali da su to još uvek pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše - obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

- Virus se najviše prenosu u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna - rekao je epidemiolog.

Pojašnjava da na takvim mestima jedna zaražena osoba može da inficira više ljudi jer se tokom pevanja najviše izlučuje virus.

Napominje da u kolektivu gde svi sede i gde se nose maske, održava distanca mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska.

Kako kaže, masku više ne zove maskom, već - BARIJEROM ZA VIRUS.

- Ako hoćemo da nas virus ne napada, stavljamo maske, ali svi, nema više pregovaranja oko toga - istakao je dr Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

- Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju - naveo je Kon.

Uvedeni su, kako je rekao, i antigenski (brzi) testovi, gde se rezultati dobijaju za pola sata ili sat. To će posebno značiti za domove za negu starih ili bolnice, kako bi sprečilo širenje virusa unutar tako osetljivih grupa.

Dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, rekao je da u UC dolazi do situacije da dolazi veliki broj pacijenata zbog svojih primarnih bolesti, a da među njima ima pacijenata za koje se ispostavi i da su kovid pozitivni.

- To je od početka tako, od marta meseca, sa tim da smo imali jedan period u junu, i jedan sada septembru i delu oktobra, kada je broj hospitalizovanih sa kovid pozitivnim posle PCR nalaza bio veoma mali - rekao je Ercegovac.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, velika je frekvencija pacijenata u Urgentnom centru.

- Mi smo u najvećim pikovima imali dnevno po pet, šest hospitalizovanih kovid pozitivnih, pa smo došli na jednog dnevno, do dva pozitivna - naveo je Ercegovac.

#COVID-19

#Marko Ercegovac

#Predrag Kon

#koronavirus