AKTUELNO

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da je moguće da će kao nova mera biti uveden obavezan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju.

-Sutra je sednica kriznog štaba, verovatno ćemo procenjivati da li ćemo uvoditi neke mere da bismo se zaštitili. Moguće da ce to biti neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju. Ja bih to tražio i za sve naše državljane - rekao je Tiodorović za Kurir.

Primera radi, navodi da građani Vranja, Bujanovca, Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju, koja "gori".

-Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mestu. Zato sam za to da niko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju - rekao je Tiodorović.

On je dodao da porast broja zaraženih nije ništa što nije očekivano, jer mesec dana "gori" oko nas, a u poslednjih 15 dana je, ocenjuje, strahovito u susednim zemljama.Prema njegovim rečima, ogromna većina građana poštuje mere, ali fokus treba da bude na manjini.

-Oni koji organizuju žurke, spektakle, sa ogromnim brojem mladih ljudi ne smeju to više da rade. Mere moraju da se poštuju, a sve koji to ne čine treba zatvoriti - rekao je Tiodorović.

Dodao je da je lično protiv obaveznog nošenja maske na otvorenom za sada, pošto je Miholjsko leto i lepo vreme, ali da će se videti da li će se to uvoditi kada zahladni.

#Branislav Tiodorović

#PCR

#mere