AKTUELNO

Koronavirus je i dalje misterija, mada se o njemu danas zna mnogo više nego kada se pojavio.

Kovid-19 je nepredvidiv pa je sve moguće, kaže virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica za Pink. Ističe da ovaj nevidljivi neprijatelsteže obruč oko nas, što je jasno vidljivo iz broja obolelih u zemljama regiona. U ovakvim slučajevima, kako kaže, treba da se borimo.

- Epidemija je „talasasta“ i kako će dalje teći, mislim da niko sa sigurnošću ne može reći – kaže dr Kapulica.

Kada je reč o uticaju vremena na virus, doktorka kaže da bi niže temperature trebalo da pogoršavaju razmnožavanje i širenje virusa, ali da ovde imamo posla sa nepredvidivim sojem virusa koji je rezistentniji u odnosu na druge korona viruse.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je važno vakcinisati se budući da, osim Kovida-19 u cirkulaciji, imamo i razne respiratorne viruse. Vakcinacija je, kaže, posebno važna za osetljive, za one sa hroničnim bolestima i slabijim imunitetom.

Na pitanje može li virus da oslabi, dr Kapulica kaže da je to nemoguće.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Virus ne može da oslabi, već se samo može promeniti. Te promene mogu da se registruju na molekularnom nivou i mogu biti značajne ili beznačajne. Poznato je da RNK virusi, a koronavirus je upravo RNK virus, brže trpe promene, ali je sreća da se kod cele grupe koronavirusa velike genetske promene značajne po aktivnost virusa dešavaju sporije – kaže virusolog za „Svitanje“.

Dodaje da kolektivni imunitet ima značajnu ulogu i iznenađujuće je što je njegov procenat nizak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Procenat antitela je nizak i tek je prešao deset, što je jako malo za period od 7-8 meseci koliko epidemija traje. Sudeći prema ovome, da bismo dostigli imunitet od 60-70 odsto, moramo da čekamo nekoliko godina – kaže dr Kapulica.

Pik ovog talasa, kako kaže, ne može se predvideti i kada će se desiti zavisi od svakog od nas pojedinačno.

#Emisija Svitanje

#Nada Kuljić Kapulica

#koronavirus