AKTUELNO

Kada korona eksplodira, i kada dođe do drastičnog povećanja novoobolelih, odmah se razmišlja o pooštravanju postojećih i uvođenju novih, još restriktivnijih epidemioloških mera.

Tom prilikom epidemiolozi, ali i svi drugi članovi Kriznog štaba, barataju mnogim brojkama i statističkim parametrima, a o novim merama osim cifre novoobolelih za poslednja 24 sata odlučuju još tri brojke, koje su svaka na svoj način veoma važne.

Konov koeficijent

Tako je nazvan pošto ga je srpskoj javnosti predstavio i objasnio upravo dr Predrag Kon. On predstavlja odnos između broja testiranih i broja pozitivnih u nekom vremenskom roku, najčešće periodu od upravo 24 sata.

Kako je istakao dr Kon, za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem kada je ovaj koeficijent ispod 0,5%, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan. Na drugoj strani, situacija postaje veoma ozbiljna kada Konov koeficijent pređe granicu od pet odsto.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Trenutno, on u Srbiji oscilira poslednjih dana između tri i četiri odsto.

Reprodukcioni ili R broj

Sledeći je R broj koji se pokazao kao veoma važan širom sveta u borbi protiv korona virusa i svi priželjkuju da on bude što niži.

R broj ili reprodukcioni broj predstavlja prosečni broj ljudi koje jedna zaražena osoba zarazi. On jasno pokazuje u kojoj smo fazi bolesti i neophodno je da bude ispod jedan kako bi se lanac zaraze zaustavio.

Što je veća vrednost R, virus se više širi. Za sezonski grip, jedna infekcija vodi u proseku ka 1,4 infekcija, za korona virus jedna infekcija vodi u dve ili tri nove infekcije u ranom stadijumu rasta obolelih.

U avgustu je obelodanjeno da je on tada u Srbiji iznosio 2,7.

Foto: Tanjug AP/Alvaro Barrientos

Oboleli na 100.000 ljudi

Prilikom sagledavanja stanja u jednoj zemlji, na svetskom nivou se koristi poseban parametar - broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Dakle, nije važan samo ukupan broj obolelih, nego se gleda u odnosu na veličinu populacije neke zemlje, pa daje mnogo realniju sliku.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je nadležan za svakodnevne izveštaje, a prema poslednjem Srbija ima nešto manje od 22 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Procena je da se zemlje stavljaju u "crvenu zonu" ako ova brojka iznosi iznad 25 ili 30 obolelih na 100.000 građana.

#izračunavanje

#koronavirus

#mere