AKTUELNO

Korona virus nastavlja da bukti u zemljama u regionu, dok se čini da samo Srbija odoleva porastu infekcija, bar za sada. Hrvatska danas ima najgori dan do sada, dok Rumunija, koja konstantno beleži visoke brojeve, najavljuje nove mere.

U Hrvatskoj danas najgori dan od početka pandemije

U Hrvatskoj je danas zabeleženo 748 novih slučajeva, što je najveći broj od početka pandemije. Testirano je 6.400 ljudi.

Hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak rekao je jutros da zemlja danas očekuje rekordan broj novoobolelih.

- Još nemamo sve podatke, ali do juče uveče imali smo broj koji ukazuje da bi danas mogao biti rekordan broj novih slučajeva - rekao je jutros Krunoslav Capak u jednoj emisiji.

Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabeležen je 8. oktobra kada su bila 542 nova slučaja.

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabeleženo je 211 novih slučajeva zaraze.

Grad Zagreb je juče doneo program mera po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima.

Foto: Pixabay.com

Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabeležen je 8. oktobra kada su bila 542 nova slučaja.

Takođe, obavezno je korišćenje maski i na otvorenim prostorima gde nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Obustavljaju se posete svim korisnicima domova za starije kao i izlazak korisnika izvan domova na dve nedelje.

Objavljene su i nove preporuke za ugostitelje i svadbe. Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje tri metra, razmak između gostiju najmanje metar i po, zabranjeno je stajanje i stajaća mesta, kao i plesanje i plesni podijum.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

U Hrvatskoj, osim što se sada i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske svuda sem za stolom, jedna od novosti su i korona-redari koje moraju da osiguraju ugostiteljski objekti, po jednog na 50 gostiju.

- Korona-redari su jedna od mera, to su osobe koje vlasnici obekta odrede, njihova je svrha da sprovode mere HZJZ-a. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da od danas odrede korona-redare - objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.

#Balkan

#koronavirus

#mere