AKTUELNO

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je treći talas epidemije u toku i da to potvrduje povećanje broja obolelih, kao i da se sve mora uraditi da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija.

Tiodorović je za Javni servis rekao da treba pojačati pažnju i pritisak prema građanima u smislu boljeg i konkretnijeg obaveštavanja, a onda i primeniti mere koje se predvidene zakonom.

"Mislim da ovog trenutka moramo biti svesni treći talas je u toku. Ne da ga ocekujemo, nego je on vec krenuo i time šta se sve oko nas dešava vidimo da taj broj pozitivnih i obolelih raste, pa čak nažalost i umrlih. I kod nas imamo pojavu povecanja koju smo predvideli da ce se desiti u prvoj polovini oktobra", rekao je Tiodorović.

Ukazao je da su mislili da ce na povecanje da uticu pre svega studenti i pocetak školske godine na fakultetima, kao i srednjoškolci jer se mora više raditi sa njima.

"Moram reći da i veliki kolektivi vec pocinju da pokazuju odredene karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti. Moramo preduzeti mnogo više mera i moramo svi da uradimo mnogo da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija", naglasio je Tiodorović.

Na pitanje ima li problema u kontrolisanju primene mera, Tiodorovic kaže da to ne bi uopštavao, jer prema informacijama koje dobijaju utisak je da je u najvecim gradovima, prvenstveno Beogradu, taj problem veoma prisutan.

Kaže da je problem ponašanje jednog dela stanovništa, kao i da se ne može reći za sve, jer veliki deo primenjuje mere, kao i da je važan nadzor nad sprovodenjem mera.

On napominje da u Nišu poslednje dve veceri skoro da nikoga nije bilo u kaficima posle 23 sata, cak ni na ulici.

"Treba da budemo svesni da ce oktobar biti mesec koji karakteriše miholjsko leto. Bice ovo zahladenje koje pogoduje virusu. Jutra ovakva sa 7 do 10 stepeni, sa kišom koja ce biti narednih dana, sada ce tu biti i povecane vlažnosti i to je vrlo pogodno za širenje virusa, jer ce ljudi više morati da borave u zatvorenom prostoru, a i virusu to više odgovora", rekao je Tidorović.

Kada je rec o proslavama, profesor kaže da moramo da budemo svesni da se neke privatne proslave moraju odvijati, kao i da moramo da živimo sa virusom, ali da se štitimo i da primenjujemo sve mere i da čuvamo svoje zdravlje.

Naveo je primer slava koje predstoje i za koje kaže da treba da se organizuju, ali uz poštovanje svih mera.

"Mene zabrinjava to što se na splavovima i nekim kaficima organizuju žurke gde dolaze neke pevacice i pevaci, ja verujem da je njima potrebmo da se promovišu da se vide i da se cuju, ali sve se to može oragnizovati u ustanovama kulture, sa muzickim svecanostima koje ce ispunjavati sve uslove, a na takvim žurkama dolazi do veceg broja zaražavanja mladih", istakao je Tiodorović.

Ukazao je da to potvrduje i starosna struktura obolelih, gde su najdominatniji oni od 20 do 40 godina.

#Branislav Tiodorović