AKTUELNO

Građanima su najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji saopštili epidemiolog Darija Kisić Tepvčević, i Direktor kancelarije za elektronski sistem, Mihajlo Jovanović, pozvavši na poštovanje svih propisanih mera prevencije

- Od početka školske godine je obolelo 98 dece. U toku prethodne nedelje 17 dece je bilo pozivitno na prisustvo koronavirusa. Radilo se o sporadičnom inficiranju virusom i sva deca se nalaze u kućnoj izolaciji i slušaju nastavu online - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

- Još jednom bih pohvalila đake i nastavnike za koje je očigledno da se pridržavaju mera, jer se nastava odvija kontinuirano sa sporadičnim slučajevima oboljevanja - poručila je Kisić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako je ona rekla najveći broj inficiranih virusom je starosti između 20 i 40 godina.

- Zabrinjava porast broja koji su inficirani virusom. Došlo je do rapidnog porasta infekcije u Evropi i regionu - rekla je Kisić.

- Trend porasta labarotorijski potvrđenih slučajeva ne preti, kao i broj hospitalizovanih. Međutim, zabrinjava sve veći broj novozaraženih koji su potencijalni nosioci zaraze - izjavila je ona.

Kisić je izjavila da je najveći broj zaraženih u starosnoj dobi između 20 i 40 godina, odnosno čak 40 odsto mladih i radno sposobnih.

Ona je dodala da povećan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva nije zabrinjavajuća u ovom trenutku.

Direktor kancelarije za elektronski sistem, Mihajlo Jovanović najavio je novi sistem za komunikaciju sa građamina kojim će se sprečiti širenje virusa,

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Osnovni cilj je da se različiti državni sistemi povežu i digitalno kako bi se nadzr i kontrola nad epidemijom bolje odvijala. Da bi se to uradilo izvršena je integracija pet različitih informacionih sistema - rekao je on.

Jovanović je objasnio da će na ovaj način sve informacije građanima biti istog trenutka dostupen pošto budu kreirane.

- Zahvlajujući ovom pristupu građanima će se elektronski izdavati mera za samoizlolaciju, kao i kontrola poštovanja. Grašani će pravovremeno biti pravovremeno informisni putem portala e-zdravlje ili e-uprava - rekao je on.

On je naveo da su građani rezultate PCR testiranja dobijali rezultate elektronski i pozvao je građane da prilikom testiranja ostave svoje lične podatke, ali i svoje elektrosnke podatke.

Dr Kisić je ukazala na to da će se epidemiološke mere poslednje ublažavati.

- Mere će se relaksirati poslednje, kada bude bilo vrlo malo oboleih. Država je obezbedila da se ljudi vakciniuu protiv virusa gripa i steptokoke koja izaviza pneumoniju - rekla je ona.

Kako je ona rekla strategija borbe sa epidemijom koronavirusa i dalje ostaje i sta i počiva na odgovornosti.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ona je dodala da su prognoze pesimistične, ne samo što dolazi vreme respiratornih infekcija različitih uzročnika, već ni situacija koja se dešava sa koronavirusom u svetu i regionu nije optimistična. Dodaje da je zbog toga važno da se pridržavamo mera.

Kisić je još jednom naglasila značaj preventivnih mera u borbi protiv koronavirusa.

- Znanja o samom virusu su se menjala od samog početka, ali ono što je ostalo nepromenjeno su preventivne mere. One su se u početku primenjivale kao usputne dok se čeka vakcina, čak je i SZO nipodaštavao njihov značaj. One si izuzetno bitne. Iskustvo iz Kine može biti izuzetno značajno za nas. Nijedna nova mera, već ove koje su nam do sada poznate. Da se svi uozbiljimo, da direktno svako od nas utiče na ove brojeve - ukazala je ona.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako kaže, neće biti pooštravanja mera. Tačnije, o tome se u ovom trenutku nije pričalo.

- Ne možemo da kažemo da očekujemo treći talas, ali moramo da budemo realni. Da sagledamo predikcije, vremenske uslove i situaciju u regionu. Zdravstveni sistem je spreman, ali se nadamo da nećemo biti u situaciju da koristimo njegove pune kapacitete. Ništa novo se u borbi protiv ovog virusa ne može ponuditi. U ovom momentu se o pooštravanju mera nije pričalo - poručuje Kisić.

#koronavirus