AKTUELNO

Potencijalne dugoročne posledice COVID-19 još uvek nisu poznate, posebno kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus tokom brifinga održanog u Ženevi.

"Znamo da deca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije decu, ali da deca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od COVID-19 među decom i adolescentima", rekao je Gebrejesus.

"Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabeleženo među osobama mlađim od 20 godina".

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolevanja od ozbiljnih oblika COVID-19 i smrtnog ishoda od posledica bolesti među decom i adolescentima. On je istakao da potencijalne dugoročne posledice po zdravlje onih koji su bili zaraženi korona virusom još uvek nisu poznate, prenosi TAS.

Foto: Kaboompics

Iako deca uglavnom ne obolevaju od ozbiljnih oblika COVID-19, ona pate na drugi način, rekao je Gebrejesus. U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni dece širom sveta mesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je direktor SZO.

Usled razarajućih posledica po decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude poslednja opcija, rekao je Gebrejesus. Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen, istakao je on.

Bezbednost dece u školama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, to je zadatak svih nas, podvukao je Gebrejesus

#Posledice

#Virus

#korona