AKTUELNO

Na pitanje o eventualnom uvođenju karantina za sve građane Srbije, njih oko 100.000 u ovom trenutku, koji borave van zemlje, dr Kon je odgovorio da će Krizni štab to razmatrati na sednici u ponedeljak mada on lično ne vidi neku korist od te mere.

Mera koja se sada primenjuje je da svaki građanin na granicama dobija upozorenje da svako kome se jave bilo kakve tegobe odmah mora da se javi lokalnom zavodu za javno zdravlje, kazao je Kon.

To važi za naše državljane, dok se strancima traži negativan PCR test.

- Sad već ulazimo u 4. nedelju kako mi u jednom delu kriznog štaba upozoravamo na epidemiološki rizik od povratnika naših građana - kazao je Kon.

Ne očekujem karantin, ali se možda na štabu u ponedeljak to promeni

Kako je dodao dr Kon, jasno je da je samoizolacija nešto što je korisno u smislu prenošenja zaraze, ali da li je to apsolutno neophodno, to zavisi od procene.

- Veliki broj naših ljudi se vratio iz Crne Gore. Kad mene pitaju, ja ne očekujem, bez obzira na to što je samoizolacija najkorisnija, ja ipak ne očekujem da će ta mera biti doneta, ali nije nemoguće da na kriznom štabu bude promenjen stav - kazao je Kon.

Kod nas je, ističe epidemiolog, period samoizolacije 14 dana.

Osmoro đaka u Beogradu zarađeno koronom

On je dodao da u Beogradu ima pet pozitivnih đaka u samoj školi, a tri su otkriveni a da nisu ušli u školu.

"Imamo zaposlene u školi koji su zaraženi, ukupno u Beogradu 12 učenika i još 5 u Srbiji. To se prati", naveo je Kon.

On je objasnio da je u nadležnosti Ministarstva prosvete zatvaranje škola i da epidemiološka situacija nije ista u svim delovima Srbije.

"Mi ćemo pratiti opštu sistuaciju. Ako se na nekoj teritoriji opšta situacija pogoršava, što obezbeđuje da virus uđe u škole, tada će se preduzeti mere da svi pređu na onlajn", objasnio je Kon.

On je kazao da se za sada situacija drži pod kontrolom.

"Mi smo uvereni u to treće povećanje, kada bi se desilo neko čudo da svi poštuju mere tog trećeg talasa ne bi bilo", rekao je Kon.

#Predrag Kon