AKTUELNO

Trenutno broj pregleda stagnira sa blagom tendencijom da se povećava, što je negde i očekivano, rekao je za Novo jutro televizije Pink, dr Radmilo Janković, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Niš.

Janković je istakao da je KC Niš zdravstena ustanova koja je ranije bila najviše opterećenja prijemom pacijenata zaraženih koronavirusom sa gotovo 1.000 njih koji su ležali na jedinicama intenzivne nege.

Ipak, kako kaže, trenutno je u Nišu zatišje kada je su u pitanju pregledi i prijemi novozaraženih.

„Evidentno je da se situacija trenutno smiruje, ali očekujemo novi talas. Nadamo se ipak, da neće biti veliki udar za zdravstveni sistem“, rekao je dr Janković.

Kako kaže, u junu i julu su radili sa smanjenim kapacitetom kada su u pitanju hirurške intervencije i stanja koja su se mogla odložiti, ali, dodaje, uspevali su da u potpunosti zbrinu i kovid i ne kovid zdravstveni sistem.

„Trenutno broj pregleda stagnira sa blagom tendencijom da se povećava, što je negde i očekivano“, rekao je dr Janković.

Kaže da mu se čini da su epidemiolozi u toku leta bili rešeniji da se mere zaštite nametnu, što je, kako dodaje, omogućilo da opadne broj novoobolelih.

Foto: TV Pink Printscreen

„Čini mi se da disciplina popušta i smatram da je tendencija da se i kroz administrativne mere utiče na okupljanja i bliski kontakt“, rekao je dr Janković.

On dodaje da će se sa hladnijim vremenom druženja preseliti u zatvoren prostor koji je mnogo opasniji, pa kako kaže, treba biti obazriv.

Pulmolog Saša Milićević rekao je da se pokazalo da i deca mogu da se zaraze, i dodao da su ona ipak, u još uvek boljoj situaciji što se tiče zaražavanja ali i prognoza.

„Biće razmene virusa, svako dete koje dolazi u školu donosi sve klice koje nose i ukućani. Bez obzira na maske, on ne može skroz da se zaustavi“, rekao je dr Milićević.

Kako kaže, sada će roditelji morati opreznije da paze na svoju decu.

„Ukoliko kašlju, imaju temperaturu, treba ih izostaviti iz škole. Ne treba biti hrabar, moramo biti obazrivi“, rekao je dr Milićević.

Dodaje da korona ima dosta sličnosti sa sezonskim virusima. Kako kaže, oni se ne leče antibioticima, pa danas roditeljima lakne kada čuju da je uzrok za simptome kod deteta bakterija.

„Period puberteta je poseban i tu treba očekivati možda malo veću distribuciju virusa“, rekao je dr Milićević.

Dodaje da su temperatura, tečna stolica i odbijanje obroka prvi simptomi kod male dece.

#doktor janković