AKTUELNO

Manji je broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedelje, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama i povećan broj prvih pregleda.

"Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama", rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica. 

Ministar je upozorio da ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, Srbija može da uđe u nestabilnu fazu. 

"Ono što treba da uradimo i što je dalo rezultate je da koristimo maske, držimo rastojanje i peremo ruke. To je sasvim dovoljno da imamo dobre rezultate", naveo je Lončar. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar je podsetio da dolaze hladniji dani, da će ljudi sve više biraviti u zatvorenom prostoru i da je to dodatni rizik za širenje virusa. 

"To je dodatni faktor na koji mora da se računa. Molim sve da se strpe jer biće vremena i za proslave i za žurke. Sada je najvažnije da sačuvamo živote", naveo je on. 

Izazov predstavlja i povratak studenata na fakultete. Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta radi tačne kriterijuma kako će morati da se ponašaju studenti koji imaju praktične vežbe.

Ministar je naveo da će se u narednom periodu maksimalna pažnja posvetiti nonkovid pacijentima. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Već sledeće nedelje biće zajednički sastanci sa predstavnicima bolnica koje imaju skenere, magnetne rezonance, u kojima se radi koronarografija, da se u narednom periodu zbrine maksimalan broj ljudi. 

"Donećemo kriterijume koliko po aparatu može da se uradi pregleda, a ne da imamo aparate gde se uradi 10- 15 pregleda, a negde samo pet ili imaju skener i magnet koji im služe samo za ležeće pacijente, a ne primaju pacijente iz neke druge bolnice ili one koji nisu na bolničkom lečenju", naglasio je on. 

#Zlatibor Lončar