AKTUELNO

Pandemija korona virusa se nastavlja, a broj žrtava i dalje raste, posebno u Sjedinjenim Državama, gde je više od 180.000 ljudi umrlo od početka pandemije.

Međutim, nova cifra koju su objavili Centri za kontrolu bolesti (CDC) izazvala je zabunu, posebno nakon što ju je predsednik retvitovao.

CDC je 6. avgusta ažurirao privremeni broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19, a u odeljku o komorbiditetima otkrio je da je šest odsto smrtnih slučajeva uzrokovano samo virusom.

Ovu informaciju koristili su oni koji veruju da su ukupni smrtni slučajevi i težina pandemije bili uveliko preuveličani kao pokušaj podrivanja predsednika tokom izborne godine.

Međutim, ubrzo su se pojavile informacije da se ovaj broj nalazi u odeljku o komorbiditetima, što znači da je 94 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 bilo onih koji su takođe patili od komorbiditeta - ista grupa je smatrala visokim rizikom kada se pandemija prvi put pojavila.

Prateće bolesti koje su doprinele velikom broju smrtnih slučajeva su hipertenzija, dijabetes, vaskularna i nespecifična demencija, srčani zastoj i srčana insuficijencija.

Pandemija i način na koji se rešava postali su kamen spoticanja u Sjedinjenim Državama, pošto su politizovani uoči predsedničkih izbora. Mnogi su se posebno usprotivili nošenju maski širom zemlje, raspravljajući o tome koliko su zapravo efikasne u suzbijanju širenja virusa,

Nova kritika zasnovana na broju smrtnih slučajeva dolazi čak i nakon što je CDC promenio smernice o tome ko tačno treba da se stavi u karantin i kada, kao i da međunarodnim putnicima nije potreban period od 14 dana samoizolacije.

Međutim, iako su se smernice promenile, lokalne samouprave i dalje mogu nametati ograničenja.

#koronavirus