AKTUELNO

U pitanju je revolucionarno otkriće naučnika sa univerziteta "Jejl" u Americi.

Naučna studija pokazala da je ključ u imunitetu, to jest da se T-ćelije kod jačeg pola brane od kovida 19 slabije nego kod pripadnica lepšeg pola.

Koronavirus više ubija muškarce nego žene jer muški imuni sistem ima niži odgovor T-ćelija, koje uništavaju ćelije zaražene virusom, revolucionarno je otkriće naučnika sa univerziteta Jejl u Americi, objavljeno prošle nedelje u časopisu Nejčer.

Mehanizam zaraze

Naime, neke vrste T-ćelija mogu uništiti ćelije koje su zaražene virusom, dok druge vrste pomažu telu da proizvede antitela koja sprečavaju virus da inficira ćeliju. Naučnici su izvestili da muškarci imaju niži odgovor T-ćelija nego žene, što je povezano s budućim pogoršanjem bolesti. Ipak, studija je sprovedena na relativno malom uzorku za naučni svet, samo 17 muškaraca i 22 žene, koji su primljeni u bolnicu nakon što su pozitivno testirani na koronavirus.

Sabra Klajn, profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije na univerzitetu "Džons Hopkins", kaže da je nova studija pokazala da muški imunološki sistem reaguje na koronavirus različito od ženskog.

- Mislim da ova studija daje uzbudljive tragove u imunološkim reakcijama, koje se razlikuju između muškaraca i žena koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2, ali ne govori nam o mehanizmima zbog kojih muškarci dvostruko češće umiru od virusa.

Žene s koronavirusom imale su povišen odgovor T-ćelija u poređenju s muškarcima. Kod muškaraca će možda trebati da se pojača reakcija T-ćelija, možda vakcinom, da bismo sprečili pogoršanje bolesti. Sa druge strane, kod žena ćemo možda morati da "zamutimo" određene reakcije na citokine, odnosno sprečimo citokinsku oluju, koja može nastati prejakim odgovorom T-ćelija tokom infekcije, da bismo sprečili pogoršanje bolesti - rekla je dr Klajn za američke medije.

Isto i u Srbiji

Klajnova ipak upozorava da postoje i druge biološke razlike između polova, poput genetike ili polnih hormona estrogena i testosterona, koje ovde nisu merene, a oni takođe mogu uticati na to kako bolest napreduje kod muškaraca i žena.

Profesor infektologije dr Žarko Ranković kaže da je prvo primećeno u Kini, a zatim i u Srbiji da od koronavirusa više obolevaju muškarci nego žene:

- Zapaženo je i kod nas da je veća smrtnost od kovida 19 bila kod muškaraca nego kod žene, i ti brojevi se nisu znatno razlikovali od onih u Kini, recimo. Jejl je ozbiljan institut i ne vidim razlog da ne verujemo njihovim istraživanjima. O ovom virusa se malo zna zasad i i dalje ostaje nejasno koji su to faktori koji utiču da se T-ćelije muškaraca slabije brane baš od ovog virusa nego od nekog drugog.

ŠTA SU T-ĆELIJE

T-ćelije su vrsta odbrambenih ćelija čiji je osnovni zadatak da pronađu i ubiju invazivne patogene ili inficirane ćelije. To čine služeći se proteinima na svojoj površini, koji su u stanju da se povežu s proteinima na površini "uljeza". T-ćelije mogu da se zadrže u krvi godinama posle infekcije. l Doprinose i "dugotrajnoj memoriji" imunološkog sistema.

#koronavirus

#t ćelije