AKTUELNO

Imamo sve povoljniju epidemiološku situaciju, ali je još jednom apelujem na sve građane da sada treba da budemo najstrpljiviji i najodgovorniji, rekla je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

Kako kaže, imali smo krajem maja najpovoljniju epidemiološku situaciju kada su brojevi bili svedeni na sporadične slučajeve i da je sledio period godine kada se nije ni očekivala sezona respiratornih infekcija i dodala da "svi znamo šta se tada desilo" posle popuštanja mera širom sveta.

Foto: TV Pink Printscreen

-Sada imamo ponovo stabilnu epidemiološku situaciju, ali polako idemo ka periodu godine kada se očekuje sezona respiratornih infekcija i kada se one očekuju - rekla je Kisić i napomenula da bez obzira da koliko se znanje o ovom virusu menjalo jedno je ostalo konstantno, a to je da broj novoobolelih isključivo zavisi od toga koliko primenjujemo preventivne mere.

Ona je rekla da je, imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, pravi trenutak da počne nastava u školi i naglasila da će se situacija svakodnevno pratiti i da je važno što je školski sistem spreman za sve vidove nastave. 

Kisić je podsetila da su date striktne preporuke za izvođenje nastave u školama sa najviše 15 đaka u učionici, dok će u svakoj klupi sedeti po jedan učenika. Kako kaže, primenjivaće se sve mere za boravak u zatvorenim prostorima, a na prvom mestu nošenje maske. 

-Najmlađi učenici nošenje maske prihvataju mnogo lakše i brže nego stariji. Biće edukacije nastavnika i ostalih zaposlenih, čitav prvi školski dan biće posvećen edukaciji o bezbednom boravku u školi - rekla je Kisić Tepavčević. 

Podvukla je da su jasno određene procedure ukoliko se zarazi učenik ili zaposleni, a svaka škola imaće prostoriju za izolaciju. 

'-Ako učenik ili zaposleni osete bilo kakve simptome zarazne bolesti, ne treba da dođu u školu taj dan. Ukoliko se tokom nastave razviju određeni simptomi, nastavnik treba da prekine čas i ode u najbližu kovid ambulantu, a po učenika dolaze roditelji ili staratelj i odvode ga na preged - rekla je Kisić Tepavčević. 

Kako je objasnila, ako se utvrdi da je dete pozitivno, radi se epidemiološko istraživanje u razredu i procenjuje stepen rizika, a primenjivaće se određene mere u skladu sa procenom situacije, od kućne izolacije čitavog odeljenja u period do pojedinačnih mera prema pojedinim učenicima. 

#Darija Kisić Tepavčević

#Jesen

#Prevencija

#epidemiološka situacija

#mere