AKTUELNO

Na konferenciji su građanima najnovije informacije saopštili pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon.

- U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 9.513 osoba, od kojih je pozitivno bilo 108. Preminule su 2 osobe, a na respratorima je 36 pacijenata. U poslednja 24 sata primljeno je i hospitalizovbano novih 106 pacijenata, a otpušteno je 83. Trenutno je hospitlaizovano ukupno 673 pacijenata - rekao je Gojković.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Broj testiranih na 100.000 stanovnika je među najvećima u regionu ukazala je doktorka Kisić.

- Ukoliko gledamo od početka pandemije, ukupan broj testova je 12.900 urađen na 100.000 stanovnika. Ako se poredimo sa zemljama u regionu, u Hrvatskoj je to 4 puta manji broj, a u Rumuniji 8.700 na 100.000 stanovnika - rekla je doktorka Kisić Tepavčevič i podsetila da je broj testiranih stanovnika najviši u regionu.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Pokrajinski sekretar za zdrastvo Zoran Gojković istakao je da je situacija u Novom Pazaru stabilna.

- Gledamo za Novi Pazar jer su se pojavile neke informacije koje nisu bile tačne. Epidemiološka situacija je dobra. To ne znači da građani Novog Pazara i ostali građani Srbije treba da krenu u slavlje. Još smo daleko od konačne pobede, ali nam ovo daje podstrek - rekao je Gojković, ocenivši da su donete mere dale rezultat.

- Od sredine juna je preporuka SZO, ako imate simptome bolesti oni su najvažniji, a ako ih nemate posle 14 dana, nema potrebe da se opet testirate. potrebno je najmanje 3 dana da bude bez ikakvih simptoma. Kontrolni pregled je veoma bitan. Imate situaciju da nalaz bude negativan, a da čovek i dalje ima smetnje - rekao je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je dodao da se kontrolni testovi dalje ne rade zbog toga što je potvrđeno da po isteku 14 dana virus nema mogućnost prenošenja.

Kisić se osvrnula na građane Srbije koji su na odmorima van Srbije.

- Građani moraju da imaju na umu da je u susednim zemljama dosta nepovoljnija epidemiološka situacija nego u Srbiji. Apelujem na sve građane da, kada se vrate u Srbiju poštuju sve mere zaštite kako bi sprečili sekundarno prenošenje infekcije sa osoba koje su se zarazile u nekoj drugoj zemlji - rekla je Kisić

Doktorka Kisić Tepavčević je istakla da je pregled veoma važan.

- Zadržali smo konzervativan pristup, odnosno kontrolno testiranje nakon preležane bolesti. Pacijent se ne hospitalizuje na osnovu pozitivnog testa nego na osnovu znakova bolesti ustanovljenih kliničkim pregledom i laboratorijskim nalazom. Ista situacija je i sa otpustom, ali ta osoba mora da provede još 2 nedelje u samoizolaciji, nakon toga se radi i pregled kod odabranog lekara. Postoje određene situacije kad je potrebno kontrolno testiranje zbog epidemioloških indikacija - dodala je doktorka.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kada je reč o danas donesenoj odluci da nije obavezan karantin u povratku sa letovanja, doktorka Kisić Tepavčević rekla je da je svako pojedinačno morao da donese odluku o preuzimanju odgovornosti za sebe i svoju porodicu.

- Apelujemo na sve građane kad se vrate u zemlju na maksimalnu predostrožnost u periodu od 14 dana . Na taj način sprečilo bi se sekundarno inficiranje stanovništva. Svi treba da podele odgovornost - naglasila je Kisić Tepavčević.

Kon je rekao da ćemo imati udar povratka i da bi o tome trebalo da se razmišlja, i još jednom napomenuo da građani treba da poštuju upozorenja.

Podsetimo, Krizni štab za borbu protiv korna virusa danas je odlučio da karantina za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva neće biti, ali da je preporuka da školarci prvih 10 dana od dolaska u Srbiju ne idu u školu, već da nastavu prate onlajn.

#koronavirus