AKTUELNO

Pogledajte spisak organa koji su ugroženi korona virusom.

Mnogo je toga što lekarima još uvek nije poznato kada je u pitanju korona virus, ali ono što se zasigurno zna jeste da može biti veoma razoran po ljudiski organizam. Kako se broj obolelih kod nas i u svetu povećava, tako se i svakodnevno otkrivaju nove posledice.

Iako su doktori na početku pandemije tvrdili da virus napada prevashodno pluća jer i predstavlja bolest disajnih organa, kako je vreme odmicalo lekari su dodavali spisak organa koji se mogu naći na meti ovog virusa.

Istraživanje koje je sprovedeno na Kolumbija univerzitetu pokazalo je da ovaj virus napada gotovo svaki organ u ljudskom organizmu ostavljajući manje ili veće posledice na njih. Novija istraživanja pokazuju da su neki organi ipak nešto ugroženiji od ostalih.

Pluća

Poslednjih meseci od od svetskih i domaćih stručnjaka slušali smo da ova virusna infekcija napada pre svega pluća, iako još uvek nije utvrđeno zbog čega je to tako. Ono što su primetili američki stručnjaci jeste da su promene na plućima imali čak i oni koji su virus preležali "na nogama", ne znajući da su zaraženi.

Još jedna od teorija koja se mogla čuti tokom prethodnih meseci jeste da pušači imaju blažu krvnu sliku, jer virus navodno ne želi da ide na "oštećeno tkivo". Ovu teoriju objasnili su I opovrgli srpski lekari.

Grlo

Još na samom početku pandemije rečeno je da su prve manifestacije oboljenja povišena telesna temperature, jaki bolovi u grlu i moguće glavobolje. Sa svim ovim simptomima u vezu su dovođeni i gubitak čula ukusa i mirisa.

Bubrezi

Korona virus može napasti i bubrege obolelih i time značajno povećava rizik od smrti, zaključak je studije lekara sa nemačke univerzitetske klinike Ependorf. Lekari su analizirali bubrege pacijenata preminulih od virusa i kod većine preminulih pronašli su koronavirus i u ovim organima.

Srce i vene

Srčani bolesnici su od samog početka pandemije smatrani visokougroženima. Kod zaraženih virusom primećen je usporen ritam srca kao i problem sa zgrušavanjem krvi.

Uši

Tim lekara iz Kliničko bolničkog centra Niš kod obolelih od korone standardnim ORL pregledom i audiometrom utvrdio je da postoji pad sluha. Lekari su objasnili da se oboleli žale na nestabilnost i zujanje u ušima.

#koronavirus

#organi