AKTUELNO

Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi obolelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe, na neko vreme, izgube i čula mirisa i ukusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: naučnicima sa univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 dokažu, i to tačno u predelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja Dojče vele.

Ovaj enzim bi navodno trebalo da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus prodire u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za novi pristup lečenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endru Lejn sa univerziteta Džons Hopkins.

“Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli pobediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos”, naveo je Lejn.

Tobis Velt, sa klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru, nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. Ipak, i on smatra da su nužna dalja istraživanja.

#koronavirus