AKTUELNO

Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je takva da smo na dobrom putu da dođemo do, možda, još boljih rezultata, ocenio je član kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš.

- Na putu smo da se potpuno smanji broj obolelih i što je važnije preminulih i onda ćemo imati uslove da kažemo da ćemo ući u jedan "miran period" - naglasio je Tiodorović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u Kliničkim centrima i u bolnicama se otpušta više bolesnika nego što se prima ali da ima još uvek dosta pregleda.

Kada imate dosta pregleda, naglašava, i pored toga što je prijem mnogo manji nego pre 15-ak dana, to sve ipak govori da se i dalje virus održava.

- Vlažno vreme mu pomaže da se održava, a pogotovo u onim sredinama gde se ne poštuju sve mere zaštite - rekao je Tiodorović, dodajući da će za 15-ak dana moći da se kaže da li je epidemija stavljena pod kontrolu.

Što se tiče polaska đaka u škole, Tiodorović je rekao je da je zajednički stav kriznog štaba taj da je potrebno da deca pođu da školu.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je zasnovano na nekoliko faktora, a prvi je da imamo povoljniju epidemiološku situaciju, a ako krene neki novi pik, deca ne bi išla u školu već bi sve onlajn bilo organizovano - istakao je Tiodorović.

- Svakodnevno praćenje epidemije će nam ukazivati na to šta se dešava - dodao je on.

Kako kaže, drugi faktor je potreba, kao i da treba misliti posebno na decu, jer je vrlo bitno za, kako naglašava, razvoj mladog organizma da idu u kolektiv zbog socio-psihološkog razvoja.

Podsetio je da će od 1. septembra deca u Velikoj Britaniji krenuti u škole, kao i da o tome uveliko razmišljaju i Nemačka, Francuska, Holandija, Danska...

- Svi shvataju kao potrebu da deca krenu u školu pod normalnim uslovima - naglasio je on.

#Branislav Tiodorović

#koronavirus

#situacija