AKTUELNO

Nova studija naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija nudi dragocene smernice kada je u pitanju pojava simptoma korona virusa.

Studija objavljena u časopisu Frontiers in Public Health, otkriva da je kovid karakterističan po redosledu pojavljivanja simptoma.

Prvo kreću temperatura, kašalj, bol u mišićima, a zatim mučnina i proliv.

- S obzirom na to da sada postoje bolji pristupi lečenju kovida, identifikovanje pacijenata dosta ranije moglo bi da smanji vreme hospitalizacije - kaže dr Džozef Larsen.

Studija je otkrila da prosečan pacijent zaražen korona virusom najverovatnije simptome dobija sledećim redosledom: povišena telesna temperatura, kašalj, mučnina, povraćanje, dijareja

- Važnost saznanja prvih simptoma ukorenjena je u potrebi da se zaustavi širenje kovida, bolesti koja je dva do tri puta infektivnija od gripa i rezultira izbijanjem klastera - navode autori studije i nastavljaju:

- Naši rezultati tvrde da je groznica najverovatniji simptom koji se najpre pojavljuje kod simptomatskih odraslih pacijenata sa korona virusom. Redosled javljanja simptoma identičan je i kod težih i kod lakših slučajeva - zaključili su.

#Simptomi

#Zdravlje

#koronavirus