AKTUELNO

Direktorka Insituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je da je epidemiloška situacija u Srbiji i dalje nesigurna, a da bolji pokazatelji o broju novoobolelih govore da se pre svega zaštitne mere primenjuju u većem obimu.

Jovanović je navela da na današnji dan, od 22. juna, po prvi put beležimo pozitivne registrovane slučajeve kovida 19.

Kako kaže, 22. juna imali smo 99, a danas 100 novozaraženih koronavirusom.

- Pratiii smo iz nedelje u nedelju situaciju i videli da se u ovom drugom piku talasa dogodilo da se broj novozaraženih, pojave sumnji i broja hospitalizovanih pacijenata, mnogo sporo smanjivao - rekla je Jovanović za TV Pink.

Ona je navela da pored manjeg broja novoobolelih, i broj kovid pozitivnih smeštenih u bolnicima potvrđuje da se radi o boljoj epidemiloškoj situaciji.

- Pojedine bolnice iz kovid režima rada prelaze u non kovid sistem - dodala je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela, "to je rezultat, pre svega, dobrog ponašanja i primene zaštitih mera", pri čemu su od ključnog značaja zaštitne maske i držanje fizičke distance.

Ona je naglasila da se te mere moraju i dalje primenjivati, jer je epidemiološki nesigurna situacija i oprez je obavezan iako su pokazatelji bolji nego u prethodnim nedeljama.

- Preventivne mere koje podrazumevaju, pre svega, sprečavanje prenosa novog koronavirusa u populaciji, bez obzira da li se radi o mladima ili o odrasloj populaciji, je ključna preventivna mera i ključni preduslob za suzbijanje širenja ove bolesti - rekla je Jovanović i dodala da je kovid 19 jedna nepredvidiva bolest.

#Batut

#Epidemija

#Verica Jovanović

#koronavirus