AKTUELNO

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19, potvrdio je za Pink da se epidemija koronavirusa u Srbiji na nekim nivoim stabilizovala.

- Ne možemo da kažemo da smo srećni i zadovoljni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve. Jeste se stabilizovalo na tom broju između 200 i 250. Aktivnost virusa se jako sporo smiruje i to se vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante - naveo je Kon.

Kako je on objasnio, iz nedelje u nedelju se smanjuje aktivnost onih koji se u kovid ambulante javljaju sa simptomima ovog virusa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moram da naglasim da mi imamo, 10 odsto naših sugrađana koji ne poštuju nikakve mere, i to jeste činjenica. Isto tako imamo i nepoštovanje na pojedinim mestima - kaže Kon.

On je ukazao na to da je i dalje potrebno povećati kontrolu sprovođenja epidemioloških mera zaštite.

Foto: TV Pink Printscreen

- Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu - naveo je Kon.

On je naveo da će se školska nastava odvijati naizmenično u zavisnosti od epidemioloških parametara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najverovatnije će se imati kombinovana nastava. Za učenike od petog do osmog naizmenično će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus - kaže Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Izrazio je zabrinutost za izgled situacije u kojoj se mer eneće adekvatno poštovati, rekavši kako će u tom svetlu zdravstveni radnici imatui mnogo više posla.

#Predrag Kon

#koronavirus