AKTUELNO

"Posle preležanog Kovida-19 svakako da je oporavak neophodan", izjavio je epidemiolog.

"Nema dokaza da je koronavirus doprineo smrti Majkla Odža"

Na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, jedno od pitanja bilo je i da li je to što je košarkaš Majll Odžo imao koronavirus, doprinelo njegovoj smrti. Dr Predrag Kon odgovorio je da je on epidemiolog i da ovo pitanje svakako pobuđuje mišljenje o tome i povezivanje, ali da dokaza nema.

- Kliničari bi bolje odgovorili na ovo pitanje. U svakom slučaju, jasno je da posle svake Kovid infekcije treba dati vremena za oporavak, ali ipak Kovid ne bih povezivao sa ovim slučajem jer podatke nemam. Iz medija znam samo da je reč o iznenadnom udaru - kaže dr Kon.

"Smirivanje situacije očigledno, ali su brojke i dalje visoke"

Dr Kon izjavio je da se u Beogradu iz dana u dan smanjuje regostrovanje sumnji na koronavirus, ali ono ide sporije u odnosu na pražnjenje bolnica.

- Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki i situcija je i dalje nesigurna - kaže dr Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

"O merama za učenike u utorak"

Na pitanje o učenicima i merama za njih po povratku u klupe, kaže da će o tome biti reči u u utorak, od 9 sati, za kada je zakazan sastanak Kriznog štaba.

- Skoro sve smo rešili i tu postoje samo određena tehnička pitanja o mogućnostima pojedinačnih škola. Roditelji treba da znaju da samo zdravo dete može u školu. Biće neophodno da detetu pre polaska u školu izmere temperaturu, a biće potrebno i da razgovaraju sa svojom decom. Na televiziji će biti puštani i prilozi o ponašanju u školama - najavljuje dr Kon.

Dodaje da će mlađi razredi imati nastavu u školama, dok će ostali imati kombinovanu nastavu.

- To je dosad prodiskutovano, a i to je podložno promeni. Sve ćemo prodiskutovati u utorak - kaže Kon, dodajući da će se pažljivo pristupiti ovom pitanju.

#Srbija

#koronavirus