AKTUELNO

Oboleli od kovida-19 kojima je nivo šećera u krvi visok izloženi su dvostruko većem riziku od smrti, čak i ako nisu dijabetičari, pokazuje studija sprovedena u Vuhanu.

Ranije studije pokazale su da postoji veza između abnormalno visokog nivoa šećera u krvi i pojačane opasnosti od smrti od posledica zapaljenja pluća, moždanog udara, infarkta, traume i operacije.

Ranije studije pokazale su da postoji veza između abnormalno visokog nivoa šećera u krvi i pojačane opasnosti od smrti od posledica zapaljenja pluća, moždanog udara, infarkta, traume i operacije.

Zbog svega ovoga, naučnici preporučuju bolnicama da pacijentima koje prime zbog simptoma korona virusa izmere nivo šećera u krvi.

Studija, kojim je obuhvaćeno 605 pacijenata, uključujući i njih 114 koji su umrli u dve bolnice u Vuhanu, pokazuje da je 34 osto njih patilo od drugih bolesti, najčešće od visokog krvnog pritiska, ali da nisu bili dijabetičari.

Skoro trećina je imala toliko visok nivo šećera u krvi da bi im, u slučaju da je stalno bio tako visok, sigurno bio dijagnostikovan dijabetes tipa 2.

Rezultati su pokazali da su pacijenti sa najvišim nivoom šećera u krvi izloženi 2,3 puta većem riziku od smrti nego oni sa najnižim nivoom. Oni iz srednje grupe bili su izloženi 71 odsto većem riziku od smrti nego oni u najnižoj grupi.

Foto: Unsplash.com

Najzad, studija je pokazala da je kod muškaraca koji su primljeni u bolnicu sa povišenim nivoom šećera u krvi rizik od smrti bio 75 odsto veći nego kod žena sa približno istim nivoom.

Prema tome, visok nivo šećera u krvi može biti pokazatelj pojačane opasnosti od smrti usled korona virusa.

Autori studije veruju da u mehanizme koji stoje iza pojačanog rizika možda spadaju promene u stvaranju krvnih ugrušaka, ali i funkciji zidova krvnih sudova.

Još jedna mogućnost jeste preterana proizvodnja inflamatornih citokina (malih proteina važnih za prenošenje ćelijskih informacija), koje stvara imunološki sistem – tzv. citokinska oluja.

#koronavirus

#organi

#vuhan