AKTUELNO

Tim povodom morao je da se oglasi i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, kako bi rešio sve nedoumice i poslao jasne preporuke predškolskim ustanovama.

Jedna od glavnih tema poslednjih dana kada su vrtići u pitanju je da li treba koristiti klima uređaje u objektima ili ne, a razlog je, naravno, korona virus.

Tim povodom morao je da se oglasi i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, kako bi rešio sve nedoumice i poslao jasne preporuke predškolskim ustanovama.

- Vezano za brojne dopise roditelja dece u predškolskim ustanovama, koji nam se obraćaju sa molbom za odobrenje korišćenja klima uređaja u zatvorenom prostoru predškolskih ustanova u periodu povećanih temperatura spoljnog vazduha, a uzimajući u obzir da je u toku epidemija izazvana virusom SARS-CoV-2, dajemo sledeće stručno mišljenje i preporuke.

S obzirom na dokaze međunarodnih relevantnih institucija da korišćenje veštačke ventilacije i klimatizacije zatvorenog prostora u uslovima epidemije izazvane korona virusom predstavlja rizik za širenje virusa i oboljevanje osoba koje u takvom prostoru borave, opšta preporuka je da se prioritet daje prirodnoj ventilaciji svih zatvorenih prostora, gde god i kada god je to moguće.

Uzimajući u obzir da se tokom letnjih meseci, u pojedinim periodima dana, ne mogu obezbediti adekvatni mikroklimatski uslovi bez korišćenja rashladnih uređaja, što može generisati druge rizike sa nepovoljnim uticajem na zdravlje dece, ali i zdravlje i radnu sposobnost zaposlenih, u takvim prostorijama se dozvoljava korišćenje rashladnih uređaja, uslovno uz poštovanje sledećih mera:

a) rashladne uređaje uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni. Kada su spoljašnje temperature niže, ne uključivati rashladne uređaje, jer se mogu obezbediti optimalni mikroklimatski uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24-29°C, a zimi 20-24°C.

b) becirkulacija vazduha u zatvorenom prostoru je zabranjena! Sistemi za veštačku ventilaciju i klimatizaciju se mogu koristiti samo ukoliko uvlače vazduh isključivo iz spoljne sredine. Ne sme se koristiti recirkulišući vazduh;

c) dugogotrajnija držanja otvorenih prozora i/ili vrata radi povećanja stepena prirodne ventilacije, uz istovremeno uključenu i veštačku ventilaciju, se ne preporučuje zbog mogućeg povećanja vlage u zatvorenom prostoru koja pogoduje razmnožavanju mikroorganizama;

d) preporučujemo da se rashlađivanje prostora u punom kapacitetu obavlja najvećim delom u periodu kada je prostor prazan, dok se u toku rada, odnosno boravka dece u predškolskim objektima, hlađenje i kondicioniranje vazduha obavlja u nižem režimu rada, u skladu sa mogućim tehničkim uslovima;

e) izbegavati direktni protok (duvanje) vazduha prema prisutnima, jer je utvrđeno da se time omogućava širenje virusa sa potencijalnog nosioca na ostale zdrave osobe koje se nalaze u struji vazdušnog toka (isključiti mesta za sedenje, spavanje, igranje, ishranu dece i sl., kao i radna mesta zaposlenih u tim zonama);

f) službe i operateri na održavanju i funkcionisanju sistema za ventilaciju i klimatizaciju su u obavezi da pojačaju mere čišćenja i dezinfekcije izvoda, filtera, rešetki i svih delova sistema koji su inače tehničkim procedurama za to predviđeni.

#Klima

#Vrtić

#koronavirus