AKTUELNO

Polako se menja epidemiološka situacija u Srbiji, u bolnicama trenutno imamo pozitivnu situaciju gde se više pacijenata otpušta nego što se hospitalizuje, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković ističe da se polako deo kapaciteta koji su bili opredeljeni za kovid pacijente, oprema za non kovid pacijente.

"Ne smemo da zaboravimo da su sve ovo vreme u Srbiji pacijenti koji su imali hitne intervencije, bili primani i bili su zbrinuti. Takođe, onkološki pacijenti su takođe regularno tretirani i pokušali smo u što većoj meri da im pružimo adekvatan način zbrivanjanja njihovog stanja“, rekao je Gojković.

Kako kaže, zdravstveni sistem mora da pruži pomoć i non kovid pacijentima.

Kada je prognoza za jesen i koronavirus u pitanju, Gojković kaže da se svuda u svetu pikovi i broj zaraženih povećava, pa se zatim 6, do 8 nedelja kasnije smanjuje kao i da će nas to pratiti i u narednom periodu.

„Koliko će ti pikovi biti izraženi i koliko će trajati to zavisi samo od nas i toga koliko ćemo se pridržavati mera za suzbijanje virusa. Dok ne dođe vakcina, moramo da naučimo da živimo sa virusom, kao što će virus naučiti da živi sa nama“, rekao je doktor.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da su preventivne mere u ovom trenutku jedini način i mogućnost da se izbegne zaražavanje.

„Tamo gde se bolje ophode prema tome, imaju manji priliv pacijenata i mogu da upražnjavaju i životnje aktivnosti koje su imali i pre epidemije, ne kao što su bile tada, ali približno regularne. Tako se izbegavaju ozbiljniji karantitni i masovna zatvaranja“, rekao je Gojković.

Gojković ističe da moramo da živimo i sa koronom, kao i da naučimo kako da se ponašamo.

„Nauka radi na tome da se pronađe lek ili vakcina, ali da li će to biti na jesen ili na proleće, teško je dati prognozu. U ovom trenutku prioritet je da naučimo da se ponašamo i da živimo sa koronavirusom“, rekao je Gojković.

Gojković ističe da u ovom trenutku ne postoji lek iza koga može da stane cela medicinska naučna struka.

 „Mi koji radimo u medicini znamo da je to dugotrajan proces. Najbitniji postulat medicine jeste ne naškoditi pacijentu, tako da su svi u isčekivanju  pronalaska pravog leka“, rekao je Gojković, dodajući da mora da se govori stalno o tome.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da stalno potencira na tome da je jako bitno pričati o vakcinaciji, jer postoje jako veliki anti vakcioni lobii, koji, kako kaže, pokušavaju da zamaskiraju doprinos vakcine i nauke.

„Vakcina je jedna od najvećih tekovina 20. veka. Naravno da moramo da vodimo računa da vakcina mora da bude bezbedna. Žao mi je što smo poslednjih 20 godina imali urušavanje našeg Torlaka, ali i Instituta za javno zdravlje. Ove godine u januaru mesecu, stavili smo kompletan sistem pod republički fond i ministarstvo zdravlja. Uporedo sa tim, zadnjih godina se uspešno Torlak vraća u celu priču u vezi vakcinacijom i ove godine krećemo sa proizvodnjom vakcine za grip“, rekao je Gojković.

On ističe da je teško preko noći vratiti ono što je uništavano 20 godina, ali dodaje da se radi na obui kadra, kao i na modernizaciji.

#gojković zoran

#koronavirus