AKTUELNO

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, rekao je za Pink da svi parametri ukazuju na to da se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno stabilizuje.

- Mi jesmo bolje, ali je to daleko da je situacija povoljna i sasvim stabilna. U pojedinim delovima Srbije sitacija je i dalje nepovoljna, u Beogradu prelazi iz nepovoljne u nesigurnu - navodi Kon.

Ukazao je na to da se u Beogradu jasno vidi opadanje broja inficiranja koronaviruisom i onih koji zahtevaju hospitaizaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pozitivnost nalaza briseva u Beogradu takođe se smanjuje što je direktan poazatelj da je cirkulacija virusa smanjenja. Osim toga, kovid bolnice se polako prazne, što je vrlo jasan znak da je situacija u Beogradu sve više pod kontrolom - navodi on.

Kako kaže, postoji zamisao da se deo bolnica i kliničko bolničkih centara zadrži kovid kapacitete.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ministar zdravlja donosi odluku o tome sa direktorima zdrvstvenih ustnaova. Bitno je da se oslobađaju ti kapaciteti za one nonWkovid pacijenete, pošto oni već dosta trpe - objašnjava Kon.

27 privatnih laboratorija u Srbiji ima dozovlu da obavlja testiranja na koronavirus

- To će doprineti i rasteretiti sistem. Serološka testiranja obuhvataju i brza i PCR testove. U privatnim laboratorijama sve vrste testova će moći da se obavlljaju - kaže Kon.

#Novo jutro

#Predrag Kon