AKTUELNO

Ima li šanse za brčkanje u Grčkoj?

Mnogi građani Srbije još nisu odustali od letovanja ove godine, te se i dalje nadaju da bi Grci mogli u septembru da nam ponovo otvore granice i dopuste odlazak do omiljenih destinacija na Halkidikiju, Tasosu, Lefkadi... Uz obavezan negativan PCR test ili bez njega, sada je manje važno.

Kako je nedavno istakao ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević, procena je da je u prvoj turi, pre zatvaranja graničnih prelaza za naše građana, u Grčku ušlo oko 30.000 srpskih turista. Nema sumnje da bi ih u septembru bilo mnogo više, iako su skoro sve turističke agencije otkazale aranžmane do kraja sezone.

Međutim, šanse da se to desi su - minimalne. Naime, u Grčkoj je poslednjih dana, uprkos sprovedenim rigoroznim merama na granicama i aerodromima, došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, pa i umrlih od korona virusa.

Grci ne samo da ne govore o ublažavanju mera, već su uveli obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, propisali stroge kazne, čak i svojim građanima nametnuli obavezne PSC testove ukoliko dolaze iz Bugarske ili Rumunije...

Baš kao i mi, i Grci imaju svoja žarišta, delove zemlje u kojima se beleži veći broj zaraženih. A kako se može videti na jednoj od takvih mapa, najopasnija situacija je upravo u zonama gde najčešće letuju srpski turisti - Halkidikiju i Tasosu.

Dakle, ako ne dođe do nekog veleobrta, te drastičnog pada broja novozaraženih kako u Srbiji, tako i u Grčkoj, ne treba očekivati ublažavanje mera i dopuštanje našim turistima da letuju na omiljenoj destinaciji.

Kako je oko 20. jula obelodanio zamenik ministra civilne zaštite Grčke Hardailas, od početka turističke sezone korona virus je otkriven kod 295 turista pristiglih u Grčku, a najveći broj bili su - Srbi!

Korona je potvrđena kod 78 građana Srbije, 63 turista iz Bugarske, 61 iz Rumunije, 23 iz Albanije, šest iz Sjedinjenih Američkih Država...

#Grčka

#Letovanje