AKTUELNO

Švajcarska bi trebalo da pooštri ograničenja za ponovno suzbijanje korona virusa nakon nedavnog porasta broja slučajeva, kako bi se sprečile mnogo oštrije mere u budućnosti, izjavio je novi šef zemlje za borbu protiv korona virusa Martin Akerman.

U Švajcarskoj je nedavno opažen skok novih slučajeva kovid-19 na više od 200 dnevno, posle prosečnih 35 u junu. Akerman, stručnjak za mikrobiologiju koji predvodi telo koje pruža naučne savete švajcarskoj vladi, rekao je da je zemlja na ivici velikog porasta infekcija i da ima malo manevarskog prostora, prenosi Rojters.

Akerman, koji je u subotu preuzeo funkciju šefa kriznog štaba, rekao je da podržava obavezno nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Maske za lice trenutno su obavezne samo u javnom prevozu i na političkim demonstracijama. On je dodao i da bi javni skupovi trebalo ponovo da budu ograničeni na 100 osoba. U Švajcarskoj je trenutno dozvoljeno okupljanje do 1000 ljudi. Švajcarska je ukinula delimično zatvaranje koje je uvedeno u martu, kada je naređeno da se zatvore prodavnice, barovi i restorani kako bi se sprečilo širenje virusa koji je zarazio 35.000 ljudi i ubio 1.707 u zemlji od 8,6 miliona ljudi.

#koronavirus