AKTUELNO

"Koronavirus ne izaziva samo respiratorne simptome, otežano disanje, osećaj opstrukcije tokom disanja, već i one koji se veoma često povezani sa poremećajem koagulacije krvi, sa simptomima patnje nekih drugih organa i sistema", kaže direktorka "Batuta".

U Srbiji je zabeležen pad broja novoobolelih u jednom danu, pa je tako na jučerašnjem preseku rečeno da je u prethodna 24 sata potrđen 321 novi slučaj virusa kovid-19. Komentarišući ovu brojku, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je došlo do veoma blagog zaravnjenja epidemiološke krive, a da se s tim u vezi i nadalje očekuje pad broja zaraženih koronavirusom.

Ističe da će se konkretni rezultati postići isključivo poštovanjem svih propisanih mera, a pre svega nošenjem maski i držanjem distance.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Upravo je blagi pad broja zaraženih i potvrđenih novih slučajeva Kovida-19 jedan od pokazatelja da se ove mere primenjuju više nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu – navodi dr Jovanović.

U bolnicama, u sistemu zdravstvene zaštite naše zemlje, u ovom trenutku nalazi se oko 4.400 osoba koje se leče zbog problema respiratornih organa.

- Već pet meseci imamo veliku i stalnu borbu sa virusom korona i imali smo priliku i u prvom piku epidemije da se susretnemo sa različitim oblicima i formama pojavljivanja bolesti. Kada su u pitanju simptomi, oni su se kretali od gubitka ukusa, mirisa, snage, osećaja bolova u mišićima, nedostatka energije, pa do teških respiratornih simptoma. Međutim, ovaj virus nije samo respiratorni, već daje i sistemske posledice – kaže dr Jovanović, dodajući da veliki broj istraživača u svetu radi na tome da se utvrdi koje sve posledice ovaj virus ostavlja.

Foto: TV Pink Printscreen

Na konstataciju da virus oštećuje srce, ali i druge organe, te da ima ogroman potencijal udara na ljudski organizam, dr Jovanović odgovara potvrdno.

- Slušali smo i naše stručnjake koji su govorili upravo o posledicama koje virus nosi. Dakle, nisu u pitanju samo respiratorni simptomi, otežano disanje, osećaj opstrukcije tokom disanja, već su u pitanju i drugi simptomi i znaci koji se veoma često povezuju sa poremećajem koagulacije krvi, sa simptomima patnje nekih drugih organa i sistema – kaže dr Jovanović.

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji po gradovima, dr Jovanović kaže da je slika prilično konstantna.

- Kada je u pitanju Beograd, ovde imamo najveću učestalost bolesti. Pored prestonice, tu su i Novi Sad i Šabac. Juče u Vranju, Požarevcu i Smederevu nije zabeležen nijedan novooboleli, ali ovo treba da je parametar koji u kontinuitetu pokazuje da dolazi do veće kontrole širenja epidemije – kaže direktorka „Batuta“.

#Srbija

#Verica Jovanović

#koronavirus