AKTUELNO

Australijski premijer Skot Morison izjavio je danas da je uveren da je pandemija korona virusa u Sidneju, najvećem gradu u toj zemlji, pod kontrolom, ali je upozorio da izazov i dalje predstavlja veći porast slučajeva u Melburnu.

Morison je za 2GB radio rekao da nivo zaraženosti i transmisije korona virusa među građanima Viktorija predstavlja "veliki izazov".

"I još ima mnogo posla, a nismo još na vrhuncu", upozorio je Morison.

On je istakao da je druga australijska država Novi Južni Vels, u kojoj se nalazi Sidnej, obuzdala širenje korona virusa iz žarišta u pabovima, restoranima i domovima za stare, zahvaljujući mnogo boljem praćenju kontakta nego u Viktoriji, prenosi Rojters.

"Ključna razlika je da u Novom Južnom Velsu nema slučajeva čiji izvor nije poznat. Nijedan", rekao je Morison dodajući da je Viktorija beležila oko 50 slučajeva dnevno, a njihov izvor nije poznat.

Morison je ocenio da je to jedan od ključnih razloga zbog kojeg se vlasti osećaju mnogo samouverenije kada je reč o situaciji u Novom Južnom Velsu.

Apelovao je i na muslimane, koji počinju obeležavanje Kurban-bajrama, da izbegavaju velika okupljanja.

Veliki broj slučajeva korona virusa u Viktoriji, koji su se pojavili u junu, delimično su povezani sa porodičnim okupljanjima nakon muslimanskog svetog meseca Ramazana.

"U vremenima poput ovih, čak je još važnije da se ne okupljamo u velikim grupama, to je važno koliko i vera, da zaista razmišljamo o zdravstvenim pitanjima u ovom slučaju", poručio je Morison. Savezna država Viktorija, u čijoj je prestonici, Melburnu, u toku ponovo uvedeni karantin u trajanju od šest nedelja, prijavila je u četvrtak rekordan broj zaraženih, njih 723.

U toj državi zabeleženo je više od polovine smrtnih slučajeva u Australiji, koja broji više od 190 žrtava korona virusa, kao i oko 60 odsto od ukupno 16.303 zaražnih.

#Australija