AKTUELNO

Holandski gradovi Amsterdam i Roterdam uveli su u četvrtak obavezno nošenje maski za lice od 5. avgusta na prometnim mestima, uključujući čuveni kvart crvenih fenjera u glavnom gradu, kako bi ograničili širenje korona virusa.

Oni stariji od 13 godina moraće da nose masku za lice na ulici i u prodavnicama, prenosi AP.

Lokalne vlasti navode da je nova mera eksperiment i ne zamenjuje smernice o socijalnom distanciranju.

U Roterdamu će maske biti obavezne u glavnom gradskom tržnom centru, tri marketa i dva tržna centra. Vlasti u Roterdamu kažu da će se od onih koji ne nose maske tražiti da napuste lokaciju, a preti im i potencijalna novčana kazna.

Holandija je jedan od poslednjih zemalja zajedno sa nordijskim zemljama koje su bile protiv široko rasprostranjene upotrebe maski, dok su mnoge evropske države uvele stroža pravila za njihovo nošenje.

Vlasti u Amsterdamu saopštile su da će nošenje nemedicinske maske od 5. avgusta biti obavezno na prometnim mestima uključujući De Valen - četvrt pored kanala čuvenu po prostituciji.

Četvrt crvenih fenjera ponovo je otvorena 1. jula posle skoro tromesečne pauze zbog korona virusa, a bordeli moraju da preduzimaju dodatne sanitarne mere, pišu svetski mediji.

Holandija je prijavila ukupno 6.145 smrtnih slučajeva - od kojih su polovina ljudi od 83 i više godina. Više od 53.000 slučajeva zaraze zabeleženo je od početka epidemije.

#koronavirus