AKTUELNO

Tek rođeni dečak, čija majka je preminula na porođaju od posledica korone, negativan je na ovaj virus, u stabilnom je stanju i ima punu lekarsku negu, kažu u Kliničkom centru Niš. Beba teška 920 grama po rođenju došla je na svet pre tri dana, a nedugo posle porođaja detetova majka Brankica Ivanović (34) je preminula.

U Kliničkom centru Niš brinu o detetu koje se nalazi na intenzivnoj nezi, ali u stabilnom je stanju.

- Beba je negativna na virus koronu, na respiratoru je i na intenzivnoj nezi Dečje interne klinike. Njeno stanje je stabilno - rekla je dr Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za dečje klinike.

Podsetimo, Brankica Ivanović (34), rodom iz Kumanova, od početka jula je bila u KC Niš, a dve nedelje provela je na respiratoru sa sumnjom da je zaražena koronom. Beba je rođena carskim rezom u sedmom mesecu. Brankičin suprug Branislav se moli da posle supruge ne izgubi i dete.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Samo želim da mi sin bude dobro. Ne znam šta me je snašlo, mnogo mi je teško - kaže suprug Branislav.

Jedva govori, gotovo bez glasa je od tuge i umora.

- Ne mogu da verujem da se sve pretvorilo u noćnu moru. Počeli smo život lepo, sve je krenulo kako treba, desila se trudnoća...

Brankica je 3. jula, u šestom mesecu trudnoće, sa simptomima zaraze virusom korona, primljena u KC Niš, a od 18. jula nalazila se na respiratoru.

Zbog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja, konzilijum lekara odlučio je da Brankicu porodi. Kako kažu u KC Niš, beba je dobro, u inkubatoru je i stabilno.

Dok govori o supruzi, Branislav ne može da se pomiri sa činjenicom da je više nema.

- Ne mogu da verujem da je preminula, bila je prvo na Infektivnoj klinici, a potom se stanje pogoršalo, pa su je poslali na pulmologiju – priča Branislav.

Njega je vest o još jednoj trudnici iz Vranja, koja je u sredu poslata za Niš zbog korone, dodatno uznemirila.

- Jao, majko, šta je ovo…? - pita se Branislav.

Strah u očima

Brankičina cimerka iz KC Niš, koja je u petom mesecu trudnoće pobedila koronu i preksinoć, iz niškog Kliničkog centra, puštena na kućno lečenje, kaže da se sve vreme plašila za nju.

- Bile smo u istoj sobi i nikada neću zaboraviti taj strah u njenim očima. Nismo smele da pričamo da bi se ona odmarala što više, jer je bila u teškom stanju. Stalno sam joj prilazila da je pitam kako je, treba li joj nešto. I ona je bila hrabra, ali očigledno da to nije bilo dovoljno - opisuje svoje bolničke dane sa preminulom cimerkom.

Foto: Unsplash.com/Pink.rs

U Vranju vanredno od 2. jula

U Vranju je na snazi vanredna situacija od 2. jula, zbog širenja virusa korona. Grad je u tom periodu, kao i početkom proleća bio jedno od žarišta širenja zaraze u Srbiji.

Vranje je takođe, među prvima u zemlji imalo zaražene od ovog virusa, još sredinom marta. Podaci o broju zaraženih i preminulih, kao i broju izlečenih, variraju.

Ali ono što je sigurno u Vranju ima četiri kovid bolnice, kao i da je među umrlima kako u gradu tako i u Pčinjskom okrugu sve više mladih, između 30 i 40 godina.

#Niš

#Vranje

#koronavirus

#trudnica