AKTUELNO

"Razmatrali smo mogućnost uvođenja karantina za putnike koji dolaze u Srbiju, sigurno ćemo o tome pričati i narednih dana", obelodanila je juče dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba u borbi protiv kovida 19.

Podsetimo, od 22. maja za ulazak u Srbiju, bilo da se radi o našim državljanima ili strancima, nije potreban ni negativan nalaz PCR testa, niti se putnicima određuje karantin ili samoizolacija. A jedini izuzetak od nedavno je Crna Gora.

- Razmena ljudi u saobraćaju sigurno je pretnja za širenje zaraze. Gledamo koja su to najoptimalnija rešenja - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Gosti dolaze i vazdušnim putem

Dakle, trenutno u Srbiju bez pregleda i testiranja mogu da uđu putnici iz celog sveta, pa čak i onih zemalja u kojima bukti korona virus. Na drugoj strani, građani Srbije trenutno bez testiranja, samoizolacije i karantina mogu u samo 18 zemalja!

Kako trenutno stvari stoje, najava dr Kisić Tepavčević, mogla bi da bude u narednom periodu i realizovana, samo je još neizvesno na koji način. U igri je nekoliko opcija.

1. Samo za strance ili i za naše građane?

Jedna od dilema je da li mere treba da važe samo za strance koji dolaze u Srbiju ili i za naše građane. Različite zemlje su različito pristupile ovom pitanju.

2. Za sve zemlje ili samo za određene?

Na početku prvog talasa Srbija je posebne uslove ulaska u našu zemlju ograničila samo na pojedine države u kojima je bio najveći udar korone. Kasnije je, međutim, ova mera proširena i na ostale zemlje.

3. Karantin ili samoizolacija?

Slično, ali različito. Opcija karantin znači da bi država trebalo da obezbedi smeštaj za sve koji budu ušli u Srbiju bez PCR testa. Opcija samoizolacije znači da bi naši građani bili u svojim domovima, a stranci u hotelima ili nekoj drugoj vrsti smeštaja.

4. Varijanta 7, 14 ili 28 dana

U jednom trenutku u Srbiji je na snazi bila čak i samoizolacija od 28 dana. Međutim, ona je kasnije prepolovljena. neke zemlje sada pribegavaju varijantama od sedam ili 14 dana.

5. PCR test 48 ili 72 sata

Samoizolaciju ili karantin mogli bi da izbegnu oni koji dođu sa negativnim PCR testom, a varijante su da on bude star do 48 ili 72 sata.

6. Naknadni PCR test

I ranije se razmišljalo o opciji da oni koji dođu u Srbiju i budu smešteni u karantin ili samoizolaciju, mogu da ih prekinu ako se naknadno testiraju u našoj zemlji.

Ovo su, naravno, samo neke od opcija. A nije isključeno i da se od svega odustane i da ostanemo možda i najotvorenija zemlja na svetu za sve putnike.

#koronavirus