AKTUELNO

Imamo i povoljne parametre koji su optimistični i koji pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom. Potrebna nam je snaga i pridržavanje mera više nego ikada, rekla je ispred Kriznog štaba doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Doktorka Kisić Tepavčević rekla je da je prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata od korona virusa obolelo još 411 osoba.

"Do sada je zabeleženo ukupno 24.1411 obolelih. Nažalost, za 24 sata preminulo je još devet pacijenata, pa je ukupan broj preminulih 543. Na respiratoru je 171 pacijent", rekla je dr Kisić.

Doktor Petar Svorcan, rekao je da je u KC Zvezdara nešto bolja situacija nego što je bila prošlih dana i imaju ispod 300 hospitalizovanih pacijenata, kao i da je njih 17 ugroženo.

"Mogu da kažem da je situacija malo bolja u broju, ali nema promena u težinama kliničkih slika. Dobra je stvar što smo uspeli da izbalansiramo broj primnjenih i otpuštenih pacijenata, pa u ovom trenutku više otpuštamo nego što primamo, ali ne smemo se opustiti", rekao je dr Svorcan.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako kaže, 9 zaposlenih u KC Zvezdara je zaraženo.

Dr Kisić je rekla da je poslednjih dana došlo do stabilizacije brojeva potvrđenih slučajeva, ali i veliki broj testiranih osoba.

"Imamo i povoljne parametre koji su optimistični i koji pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom, kao i da je značajno manji broj pacijenata koji se javljau u Kovid ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom. Potrebna nam je snaga i pridržavanje mera više nego ikada", rekla je dr Kisić.

Ona je dodala da je u poslednja 24 sata u Nišu od 117 osoba jedan bio pozitivan, što je, kako kaže, odlična vest.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Sanja Glišić iz Istraživačkog tima Instituta Vinča, kao i grupe za statističke podatke o virusu, rekla je da oni svaki dan pišu izveštaje u okviru radne grupe ministarstva Prosvete.

"Sami znamo da se virus prenosi ne samo kapljično, nego i aerosolom, pa tako može da se prenese i prilikom govora, jer virus ostaje oko 20ak minuta u vazduhu. Pokazano je i da u frakcijama kapljica, može da se detektuje virus", rekla je Glišić.

Kako kaže, rađeno je i istraživanje u Hong Kongu, i na sirijskom zlatnom hrčku dokazali su da se infekcija može smanjiti upotrebom hirurških maski, i dodaje da se najviše prenos zaustavlja ukoliko inficirana osoba nosi masku.

"Inficirani koji su imali manje teškoće i bolje su podneli virus, bili su oni koji su nosili maske", rekla je Glišić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dr Kisić je istakla da su oni tu da iznose informacije zasnovane na dokazima, dodajući da ne želi da gube vreme na poluinformacije.

"Svi znamo kako možemo da se zaštitimo, i to je dužnost svih nas. Mora da postoji odgovornost za svaku javno izrečenu reč", rekla je dr Kisić, komentarišući izjavu Sulejmana Ugljanina koji je rekao da maske mogu da naškode onima koji ih nose.

Kada je u pitanju poštovanje samoizolacije, dr Kisić ističe da osoba mora da ima dokument da je bila na pregledu i da je kovid pozitivna.

"Trudimo se da imamo pomoć od sanitarne i komunalne policije u tom smislu, ali se nadamo da niko u našoj zemlji ko je kovid pozitivan, da bi svesvno izlazila, kretala se i svesno širila infekciju", rekla je dr Kisić.

Kako kaže, mnogo je veći broj ljudi koji nisu testirani jer nemaju simptome, a pozitivni su. Tako da, ističe, nošenje maski itekako ima smisla.

"Svi, apsolutno svi treba da nosimo maske u zatvorenom prostoru, jer tako čuvamo sebe i svoju okolinu", rekla je dr Kisić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dr Kisić je rekla da lek protiv virusa još uvek ne postoji, kao i da se trenutno sprovodi više istraživanja sa nekim sredstvima koji su pokazali uspeh i kod drugih bolesti.

"Čudotvorni lek za virus čekamo lekovima i decenijama. Ali se nadamo da će u skorije vreme da se otkrije nešto što će da uspori virus i da utiče klinički tok", rekla je dr Kisić.

Ona je istakla da kovid-19 ima mnogo simptoma od respiratornih, digestivnih i drugih. Kako kaže, ni jedan od ovih simptoma nije isključiv samo za koronu.

"Kada je u pitanju odluka lekara da li neki pacijent treba da se testira, zasniva se na epidemiološkoj anamnezi, kliničkog pregleda, laboratorisjke analize i snimka pluća", rekla je dr Kisić, dodajući da mnogo mogu da imaju te simptome ali da to nije kovid-19.

Kako kaže, asimtomatski nosioci bolesti, po pravilu imaju manju infektivnu dozu pa tako imaju i manju verovatnoću različitih komplikacija nakon preležane bolesti.

"Oni jesu jako bitni jer mogu nesvesno da šire infekciju, pa moraju da paze, ali oni svima nama grade i kolektivni imunitet pa to ima i svojih prednosti", rekla je dr Kisić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dr Svorcan je rekao da je kratko vreme da bi mogli da znaju koje će posledice ostaviti koronavirus na pacijenta.

"Pošto je to kratko vreme, tek ozbiljniji rezultati mogu da pokažu da li će imati neke trajnije posledice posle preležane bolesti", rekao je dr Svorcan.

Kako kaže, u KC Zvezdara koriste i plazmu od pacijenata koji su preležali koronu, i dodaje da je lečenje veoma uspešno kao i da su rezultati bolji nego kod onih koji nisu. Dodaje da ne može svaki pacijent ni da dobije plazmu, da to određuje klinička slika.

Dr Svorcan je rekao da oni ne leče rezultat, već ukoliko se pojavi pacijent sa očiglednim parametrima da je zaražen, biće lečen kao što se leče i pozitivni pacijeniti. Dodaje da se ti pacijenti hospitalizuju i leče onako kako treba.

"Trenutno pacijenti dolaze sa jasnom kliničkom slikom i čekanje rezultata ne znači mnogo. Ima i slučajeva da je pacijent negativan, ali sa terapijom koju dajemo svima bude izlečen i bude dobro", rekao je dr Svorcan, i dodaje da pacijenta leče na osnovu kliničke slike i snimka pluća.

Kako kaže dr Kisić, postoje i slučajevi osoba koje su imale koronavirus pa su ponovo inficirane.

Dr Kisić je rekla da je ono što sigurno značajno utiče na influenciju virusa jeste kolektivni imunitet.

"Virus bez obzira koliko može da opstane u spoljnoj sredini, jedino u nama može da opstane, ukoliko nema pojedinca koji će mu omogućiti opstanak on nestaje. Zato je bitan kolektivni imunitet, ali je on trenutno još uvek daleko", rekla je dr Kisić.

#Epidemija

#koronavirus

#krizni štab