AKTUELNO

Uobičajeni simptomi korona virusa su povišena telesna temperatura, kašalj, gubitak mirisa i ukusa. Međutim, naučnici su otkrili i još jedan neobičan simptom koji bi mogao da ukaže na infekciju ovim virusom.

Stručnjaci kažu da treba da obratite pažnju na i na miris urina jer jak miris mokraće, kao i neuobičajeno žuta boja mogu da budu znak dehidracije. A dehidracije, tvrde sa Univerziteta u Ohaju, takođe može da bude upozoravajuć znak korona virusa.

Naime, mokraća dobija jači miris usled veće koncentracije u telu, kada je osoba dehidrirana odnosno nema dovoljno tečnosti u telu. Svako ko primeti znake dehidracije, u kombinaciji sa poteškoćama u disanju, treba da ide u bolnicu, kažu stručnjaci.

"Korona virus obično izaziva simptome slične prehladi i gripu ili druge slične respiratorne probleme, ali novi soj virusa može da dovede do težih komplikacija, pa čak i smrti. Ponekad se kod pacijenata, obično starijih ili onih koji imaju i druge bolesti, javljaju umereno teški simptomi koji uključuju i dehidraciju", saopštili su naučnici iz Ohaja.

Žeđ, suva usta, slabije mokrenje, jaka žuta boja urina, suva koža, glavobolja i vrtoglavica, mogući su simptomi dehidracije.

Osim toga, dehidraciju, ali i korona virus, prati jak umor, toliko da je pacijentiponekad teško da ustanu iz kreveta.

#Simptomi

#korona